Lisa en Danique werden gefilmd tijdens seks zonder dat ze dat wisten

30 juni om 19:00 • Aangepast 12 juli om 02:05
nl
Seksualiteit speelt zich voor jongeren grotendeels online af. Er wordt geflirt via sexting, seksuele getinte berichtjes en er worden volop naaktfoto's en seksflimpjes verstuurd. Dat kan leuk en spannend zijn, maar het kan ook misgaan. Zowel Lisa als Danique werden gefilmd tijdens de seks, zonder dat ze dat wisten. Bij Danique gingen de beelden daarna rond op school. "Iedereen lacht achter je rug om. Ze noemden me een hoer."

Lisa* vertelt dat ze wel eens naaktfoto's verstuurde naar haar toenmalige vriend. "Het begon vaak met iets simpels en dat werd dan steeds meer en meer." Ze stuurde de foto's via Snapchat. "Daar kun je ze maar één keer bekijken. Maar op een gegeven moment sloeg hij ze op en bleven ze in die chat staan. Ik dacht toen: 'Ik stuur ze niet voor niets via Snapchat, anders stuurde ik ze wel via de mail.'"

De beelden lekten niet uit, maar er gebeurde wel iets anders vervelends. Terwijl ze tijdens de seks een blinddoek om had, bleek haar vriend haar stiekem te filmen. "Ik schrok er wel een beetje van op dat moment. Ik dacht: 'Waarom doe je dit? Je maakt eigenlijk gewoon misbruik van de situatie.'"

Onderzoek

Omroep Brabant onderzocht hoe jongeren omgaan met online seksualiteit. Hoe vinden ze het als ze ongevraagd een dickpic ontvangen en versturen ze zelf wel eens een pikante foto? Meer dan 400 jongeren verspreid over de hele provincie tussen de 12-25 jaar vulden de vragenlijst in.

- 40% verstuurt wel eens een naaktfoto van zichzelf. - Een op de vijf jongeren verstuurt wel eens een seksfilmpje van zichzelf. Ruim een derde van de jongeren die wel eens een naaktfoto of seksfilmpje verstuurde, had daarna een vervelende ervaring. Naaktbeelden werden bijvoorbeeld ongevraagd doorgestuurd en ze werden daarmee gepest of ze kregen te maken met sextortion, het chanteren met naaktbeelden om meer naaktbeelden te sturen of geld te betalen.

Lisa durfde het vervolgens niet uit te maken met haar vriend, omdat ze bang was dat hij de beelden dan uit wraak zou verspreiden. "Ik vond het heel lastig om telkens die angst te hebben dat het misschien gelekt werd. Mensen gaan dan waarschijnlijk zeggen: 'Dat heb je zelf gedaan, het is je eigen schuld'. Daar ben ik altijd wel een beetje bang voor."

"Ik had seks gehad met meerdere jongens en het was gefilmd."

Die angst had ook Danique*, nadat ze was gefilmd terwijl ze dronken seks had met meerdere jongens. "Ik was als minderjarige op een groot feest en ik had heel veel gedronken. Er was een jongen die ik leuk vond en ik koos er bewust voor om seks met hem te hebben. Maar tijdens de seks kreeg ik een black-out van de alcohol."

Danique werd wakker in een bed met condooms om haar heen. "Ik herinnerde me niets meer en had geen idee wat er was gebeurd. Achteraf hoorde ik van een vriendin die daar ook was dat ik seks had gehad met meerdere jongens en dat het was gefilmd, zonder dat ik daar toestemming voor had gegeven. Dat was best wel heftig om te horen."

Ze vroeg aan de jongen die het had gefilmd om het filmpje te verwijderen. "Toen werd mij verteld dat het filmpje was verwijderd en ik me geen zorgen hoefde te maken."

Eenmaal in de klas hoorde Danique geroezemoes bij haar klasgenoten over een seksfilmpje. "Ik dacht: 'Dit kan toch niet over mij gaan? Het filmpje was toch verwijderd?' Toen ben ik nog een keer naar die jongen toegestapt en zei hij weer dat het verwijderd was."

"Iedereen lacht een beetje achter je rug om."

Daarna hoorde Danique lange tijd niets over het filmpje, tot drie jaar geleden. "Dat dat filmpje nog steeds bestaat, is wel echt heel vervelend."

Ze voelde zich in die periode niet fijn op school. "Niemand stapt naar je toe om te vragen hoe het écht met je gaat. Je staat er alleen voor. Iedereen lacht een beetje achter je rug om. Ze noemden me een hoer."

Danique begrijpt niet dat mensen zoiets kunnen doen. "Dat je het in je hoofd haalt om het te filmen en door te sturen naar anderen die ik niet ken, dat snap ik niet. Het is iets dat tussen mij en die ene persoon had moeten blijven. Dat is dan al uit de hand gelopen en dan deel je het ook nog met mensen die mij niet zo hoeven te zien."

Om de ervaring te verwerken is Danique in therapie geweest. "Nu kan ik eindelijk tegen mezelf zeggen dat het niet mijn schuld is geweest die nacht. Dat het ook aan hen lag."

* De echte namen van Lisa en Danique zijn bekend bij de redactie.

Nieuwe Wet seksuele misdrijven

Op 1 juli gaat de nieuwe zedenwet in. Deze stelt seks tegen de wil strafbaar. Voorheen moest worden bewezen dat er dwang was, maar met de wetswijziging kan iemand worden veroordeeld als de dader wist dat de seks onvrijwillig was of had moeten weten dat het slachtoffer geen seks wilde.

Daarnaast wordt ook online seksueel grensoverschrijdend gedrag in de nieuwe wet meegenomen. Sextortion, chantage met naaktbeelden, wraakporno en grooming, digitaal kinderlokken, worden daarmee een zedendelict. Slachtoffers kunnen zo sterker komen te staan in de rechtbank, omdat bijvoorbeeld ook de schade die het slachtoffer heeft geleden mee kan worden genomen in het strafproces.

Omroep Brabant onderzocht hoe jongeren omgaan met seks op sociale media. Versturen ze wel eens een pikant berichtje en hoe gaan ze ermee om als ze ongevraagd een naaktfoto ontvangen via Snapchat? En wat zijn eigenlijk de gevaren van sexting? Dat zie je in deze HOE..?

Wachten op privacy instellingen...

Heb je zelf een vervelende ervaring na het versturen van naaktbeelden of heb je een andere vervelende seksuele ervaring? Dan kun je terecht bij verschillende organisaties, zoals Slachtofferhulp Nederland en Helpwanted. Je kunt anoniem contact met hen opnemen voor advies of hulp.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!