Video

Beroemde gitaristen onder de indruk van awards in Bergen op Zoom

maandag om 10:00 • Aangepast gisteren om 11:01
nl
Brian May, Slash, Joe Bonamassa of Steve Hackett. Stuk voor stuk kwamen deze wereldberoemde muzikanten al eens naar Bergen op Zoom voor de Sena Performers European Guitar Award, een prestigieuze prijs voor gitaristen. Dit jaar valt de eer te beurt aan Tom Morello van Rage Against The Machine.
Profielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

Drijvende kracht achter de internationale award is muziekjournalist Jean-Paul Heck uit Bergen op Zoom: “Je zou misschien verwachten dat zo’n award in Amsterdam, Parijs of Londen wordt uitgereikt maar we doen dit gewoon in Bergen op Zoom. Vergis je niet, grote namen voelen zich vereerd wanneer ze aan het rijtje van beroemde collega’s worden toegevoegd. Ze komen graag hier naartoe.”

"Tom Morello is bij uitstek een inspiratiebron voor andere muzikanten."

Tom Morello krijgt de Guitar Award donderdag 4 juli uitgereikt in poppodium Gebouw T. Hij wordt gezien als één van de grootste gitaarvernieuwers van zijn generatie. “Tom stond al heel lang op ons verlanglijstje. Hij is de grote man achter Rage Against The Machine en hij zat jarenlang in de band van Bruce Springsteen. Hij is iemand die het verschil maakt met zijn gitaar, maar ook met zijn politiek activisme. Tom Morello is bij uitstek een inspiratiebron voor andere muzikanten.”

Tom Morello komt de Guitar Award in Bergen op Zoom in ontvangst nemen.
Tom Morello komt de Guitar Award in Bergen op Zoom in ontvangst nemen.

Volgens Jean-Paul zijn de gitaristen die de prijs tot nu toe in ontvangst mochten nemen ‘top of the bill’. “Het is begonnen met Brian May en daarna Slash. Hoe groter de namen werden, hoe meer statuur deze award kreeg. Er wordt onderling over gesproken, omdat ze zien dat de prijs uitstraling heeft. Zo heeft Tom Morello van tevoren contact gehad met de winnaar van vorig jaar: Nuno Bettencourt, de gitarist van Extreme en Rihanna.”

"Zelfs rocksterren kijken hun ogen uit en vinden het heel bijzonder."

De topgitaristen komen graag naar de Scheldestad omdat ze er met alle egards worden onthaald. “Bergen op Zoom heeft bewezen een geweldige gastheer te zijn en dat merkt de winnaar: Een ontvangst door de burgemeester met een ambtsketting en een diner in de hofzaal van het Markiezenhof. Zelfs rocksterren die overal ter wereld komen, kijken hun ogen uit en vinden het heel bijzonder.”

Naast uitreiking van de Guitar Award staat deze hele week in Bergen op Zoom in het teken van de gitaar met optredens en workshops van bekende gitaristen. Tom Morello komt donderdag met zijn eigen band naar Bergen op Zoom en zal tijdens de awarduitreiking ook spelen. “We hebben een fantastische winnaar waar we erg trots op zijn”, aldus Jean-Paul.

"We kunnen nog tot ver na mijn pensioen door met de award."

Over een mogelijke winnaar van volgend jaar hoeft hij niet lang na te denken. “Kandidaten zijn er genoeg: Jimmy Page, Eric Clapton, Mark Knopfler of John Frusciante van de Red Hot Chili Peppers. We kunnen nog tot ver na mijn pensioen door met de award. Maar voor mij blijft de aandacht voor de gitaar als solistisch instrument het belangrijkst.”

Gitarist Slash (tweede van rechts) ging eerder met de award naar huis.
Gitarist Slash (tweede van rechts) ging eerder met de award naar huis.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!