Gigantische cokevangst in Moerdijk is de grootste in jaren
"Politie grijpt drugsbende: voor 60 miljoen cocaïne uit Zuid-Amerika in Wouw." Het is een krantenkop van dagblad De Stem uit september 1989. Zelfs het NOS-journaal bracht het verhaal destijds. De politie pakte enkele mensen uit de buurt op, naast drie Colombianen.
Dat soort nieuws hoor je tegenwoordig nog veel vaker. En net als 35 jaar geleden blijft het landelijk nieuws. Maar is er nu een groot verschil: het ging destijds in Wouw om 'maar' 100 kilo coke. De partijen drugs die tegenwoordig binnenstromen zijn vele malen groter.
Ideaal
Er zijn meerdere redenen dat de partijen coke steeds groter worden. Toen de Europese grenzen opengingen werd handel nog makkelijker, ook van illegale spullen. De vraag van klanten naar drugs nam daarnaast enorm toe door de stijgende welvaart.
Dat wijzen de cijfers ook uit. De doorvoer van coke groeide explosief. Dat was en is dus ook merkbaar in Brabant. Daar zijn partijen van boven een ton al lang geen uitzondering meer.
Zoals in 2015 toen 1100 kilo werd ontdekt in Raamsdonksveer. Een jaar later werd het erger. In heel 2016 werd in Brabant zeker zes ton coke onderschept. De recordvangst was 5000 kilo coke tussen de ananassen, bestemd voor een adres in Drimmelen.
Klappers
In 2017 ging het aantal kilo's over de tien ton heen, mede dankzij twee 'klappers' van 4000 kilo op de grensovergang Hazeldonk en 3800 kilo coke met bestemming Breda. Er werd ook nog 1500 kilo in Oudenbosch gevonden.
In 2018 schoten de cijfers nog verder omhoog. Meer dan 13 ton coke ging naar Brabant en werd onderschept. Twee keer ging het om vangsten in Oosterhout, in totaal goed voor 7500 kilo. Ook een vangst met bestemming Oss van 4500 kilo werd onderschept. Toen zaten de drugs tussen de Colombiaanse bananen.
Cokewasserijen
Daarna volgden minder onderscheppingen met Brabant als bestemming. Dat kwam deels omdat er al veel in havens werd tegengehouden. Ook begonnen andere criminelen, zogenaamde 'uithalers', het spul in de haven uit containers te plukken.
Bovendien werden drugs steeds creatiever gesmokkeld, bijvoorbeeld door de drugs onzichtbaar op te lossen in kartonnen dozen. Die partij bleek bestemd voor cokewasserijen, die opdoken in Lepelstraat, Steenbergen, Sint Willebrord en Den Bosch.
Groothandel
Dat record van 2018 is daarna nooit meer gehaald. De afgelopen jaren kwam het aantal partijen onderschepte coke nog maar nauwelijks boven een ton uit in Brabant. Vorig jaar was er wel nog een grote vangst van 800 kilo, in Moerdijk.
Vondsten hadden wel vaak een Brabantse link, zoals de 4500 kilo coke die in 2020 in Vlissingen werd gevonden. Daar zat een een groep mannen uit Bergen op Zoom achter.
Harde cijfers over hoe groot de coke-business in Brabant is ontbreken overigens. Het vermoeden is dat de meeste drugs ongezien naar de 'groothandel' en klanten gaan.
Kartels
Toch nemen de hoeveelheden gevonden coke in sommige havens jaar na jaar toe. De Antwerpse haven is koploper met 116 ton coke in 2023. Dat komt onder meer omdat scanapparatuur steeds beter wordt en analyses en controles enorm zijn verscherpt.
Dat zien de Zuid-Amerikaanse drugskartels ook. Die kiezen daarom vaker voor andere zeehavens, zoals Vlissingen en Moerdijk. Laat dat nou net het gebied zijn waar de politie-eenheid Zeeland-West-Brabant actief is.
Die politie beschikt sinds een jaar over een klein maar gespecialiseerd zeehaventeam. Dat team onderschepte vorige week nog 3600 kilo in Vlissingen. De voorbije weken werden nog eens twee partijen van 550 kilo gevonden.