Bijzondere vondst in Budel: schildpad duikt op bij camperplaats

29 juni om 11:11 • Aangepast 12 juli om 02:06
nl
Een hele bijzondere vondst in Budel: er is daar een schildpad in de natuur gevonden. En dat is gek, want schildpadden komen hier helemaal niet voor. De Nederlandse natuur is alles behalve geschikt voor deze dieren. "De winters zijn hier veel te lang en te wisselvallig, ook zijn onze zomers veel te kort en natuurlijk ook weer veel te wisselvallig", legt Stichting Schildpaddenopvang uit.
Profielfoto van Cranendonk24Profielfoto van Rik Claessen
Geschreven door
Cranendonk24 & Rik Claessen

Het diertje lag in een berm bij Camperplaats Budel, aan de Heikantstraat. Dat schrijft Cranendonk24. De kans is groot dat dier is weggelopen van zijn baasje. Het zou ook kunnen dat de schildpad is gedumpt, de dieren worden vaak achtergelaten in waterbergingen bij snelwegen.

Aangereden schildpadden
Veel achtergelaten of weggelopen schildpadden worden aangereden. Dit komt omdat de schildpad moet opwarmen en onder andere asfalt of bestrating een hogere temperatuur heeft. Zielig, maar de overheid maakt zich over iets anders zorgen: nu het klimaat verandert is de kans groot dat schildpadden zich hier wel kunnen gaan voortplanten. Het wordt dan een invasieve exoot.

Een schildpad kan buiten leven van mei tot midden september. Daarna moet de schildpad naar binnen worden gehaald. Of er moeten voorzieningen worden gecreëerd dat schildpadden op eigen initiatief beschutte warme plekken kunnen opzoeken.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Theo de schildpad was ontsnapt, maar werd gelukkig weer teruggevonden

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!