Woonwagenbewoners zetten de poort wagenwijd open: 'We zijn geen criminelen'
Een caravan met veel snacks, bier en koffie: alles is uit de kast getrokken om mensen te verwelkomen op het kamp aan de Gageldonksestraat. De vlaggen van de woonwagenbewoners wapperen vol trots. Bart: "We hopen dat buurtbewoners anders naar ons gaan kijken. Ik hoop dat ze zeggen: het zijn toch wel lieve en aardige mensen. Daar kunnen we mee samen wonen."
Nu is dat imago nog wel anders. Wat de woonwagenbewoners zoal naar hun hoofd krijgen? "Wat niet?", vraagt Bart zich af. "We betalen geen belasting, werken niet en zijn slecht volk", zo zijn de vooroordelen. "De buren schamen zich voor ons als ze visite krijgen."
Een handje vol buurtbewoners en verschillende raadsleden komen zaterdag kijken. "Dit is heel positief! Ik heb een goede indruk", zegt buurtbewoner Cor Holleman. De 75-jarige buurtbewoner Thea van den Eshof vult aan: "Fantastisch! Dit is taboedoorbrekend."
Enorm spandoek
De nood voor standplaatsen is hoog. Eerder kwam het kampje al in het nieuws. Met een enorm spandoek protesteren ze al maanden tegen de komst van 24 appartementen naast hun kampje. Zij wilden daar namelijk zelf uitbreiden. "Deze borrel is ook een protest", zegt Bart. "Willen we hier uitbreiden, dan moeten we ook de buurt meekrijgen."
Een slooppand naast het kamp is al maanden volledig blauw-groen geverfd, in de vlagkleuren van de woonwagenbewoners. Het metersbrede spandoek zet de toon: ‘Gemeente Breda, wij blijven niet vragen om een plek voor onze woonwagen.' De wethouder zei eerder druk bezig te zijn met het realiseren van nieuwe plekken.
Volgens de gemeente was deze grond van een particulier, die dit verkocht aan woningcorporatie Alwel. Die gaat daar dus sociale huurappartementen bouwen. De bewoners van het kampje zien hun droom voorbij gaan: uitbreiding voor hun familieleden. "Al tientallen jaren komen er geen plekken bij voor onze kinderen."
Uitsterfbeleid
Tientallen jaren was er in Nederland een uitsterfbeleid voor woonwagencentra. Nieuwe standplaatsen voor woonwagens kwamen er niet bij. Maar na juridisch getouwtrek mag dat sinds 2018 niet meer. En dus moeten gemeenten standplaatsen bieden.
De plannen voor de sociale huurwoningen lijken definitief. Toch blijven de woonwagenbewoners optimistisch over hun uitbreidingsdroom naast het kamp. Zeker na deze dag. Ze hebben al juristen in de arm genomen. Bart: "We houden goede hoop. We staan heel sterk."
DIT VIND JE OOK INTERESSANT:
Woonwagenbewoners boos over bouw appartementen naast kampje: 'Zo oneerlijk'