Tommy bezoekt in documentaire de plantage waar zijn opa slaaf was

30 juni om 13:21 • Aangepast 12 juli om 02:02
nl
Kunstenaar Tommy van der Loo (35) uit Tilburg ging op onderzoek naar de geschiedenis van de Fraters van Tilburg. Daarbij komt hij ook langs zijn eigen familiegeschiedenis: de familieleden van zijn moeder waren slaven op een plantage op Curaçao. Nu worstelt hij nog regelmatig met de vraag wie hij is en waar hij vandaan komt. In de documentaire Spiegelbeeld wordt zijn zoektocht gevolgd. "Pijnlijk om je familie in slavenregister te zien staan", vertelt hij in talkshow KRAAK.
Profielfoto van Rik Claessen
Geschreven door

De in Udenhout geboren kunstenaar voelde zich in zijn jeugd niet anders. Tommy was een van de weinige kinderen met een zwarte huidskleur in het dorp, maar dat maakte hem niks uit. Tot hij in de puberteit zich meer bezig begon te houden zijn afkomst. "Enerzijds voelde ik me een boer uit Udenhout, anderzijds sterk verbonden met Curaçao."

Veel slavennamen kom je nu nog tegen op Curaçao."

De familie aan zijn moeders kant komt uit Curaçao. Zijn opa werd geboren op de plantage van landhuis Savonet waar vroeger tot slaaf gemaakte mensen leefden. Hij reisde voor de documentaire Spiegelbeeld daar naartoe om onder andere meer te leren over de herkomst van zijn familie. "Het is pijnlijk om je familie daar dan in een slavenregister te zien staan. Ik was daar nu voor het eerst om te kijken waar de familienaam vandaan komt."

De achternaam van Tommy's familie was Hooi. "Slaven kregen soms een bepaalde achternaam om beter op de markt te liggen, zoals Vrolijk of Beter." Veel van die namen kom je nu nog tegen op Curaçao, legt Tommy uit. "Bijna iedereen op Curaçao heeft daardoor een sterke verbondenheid met het slavenverleden."

"Ik denk dat elk kunstwerk een zelfportret is."

Helaas heeft Tommy geen duidelijk antwoord gekregen waar zijn familienaam vandaan komt. "Volgens een tante zorgde mijn familie voor de geiten op de plantage. Misschien dat Hooi daar iets mee te maken had, maar zoiets heb ik niet kunnen vinden."

Wél heeft hij veel gevonden over de Fraters van Tilburg. Deze congregatie hielp met het onderwijzen van kinderen op Curaçao na de afschaffing van de slavernij. Een mooi streven, maar volgens Tommy zat er ook een 'schaduwkant' aan. "Ze waren daar natuurlijk ook met hun eigen missie, namelijk het geloof verspreiden", zegt hij in KRAAK.

In de documentaire komt Tommy dus ook langs het landhuis waar zijn opa slaaf is geweest. Zijn familiegeschiedenis heeft hem de kunstenaar gemaakt die hij nu is. "Bij mij speelde in de puberteit erg de vraag: bij wie hoor ik? Ik denk zeker dat het maken van beeldende kunst kan leiden tot inzichten. Het kunstenaarschap is altijd een zoektocht. Ik denk dat elk kunstwerk een zelfportret is." Helemaal van een vreemde heeft hij zijn artistieke talent niet: zijn vader was ook kunstenaar.

"Het doet pijn als iemand vraagt: weet je zeker dat het jouw kind is?"

Tommy zet zich nu veel in om mensen bewust te maken over het slavernijverleden. Ook maakt hij zich hard voor een Nederland zonder racisme. Inmiddels is hij ook vader van twee kinderen. Ook via hun wordt hij wordt regelmatig geconfronteerd met racisme. "Een van mijn kinderen is wat witter met blonde haren. Dan krijg ik vaak de opmerking: weet je zeker dat het jouw kind is?" En dat doet pijn, zeker omdat hij de opmerkingen meerdere keren per week krijgt.

"Ik denk dat als je niet voldoet aan het standaardbeeld van de Nederlander, dat het een stuk moeilijker is om dezelfde kansen te krijgen dan iemand die wél binnen dat Nederlandse plaatje past", sluit Tommy af.

Wachten op privacy instellingen...

Spiegelbeeld, de documentaire over Tommy's zoektocht, is zondag ook te zien bij Omroep Brabant op televisie en altijd terug te kijken op Brabant+.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!