Video

Dierenrijk wil volwaardige dierentuin zijn en heet nu Eindhoven Zoo

3 juli om 14:26 • Aangepast 12 juli om 02:01
nl
Natuurlijk staat er een veilig hek om het spiksplinternieuwe tijgerverblijf van Dierenrijk in Geldrop-Mierlo. Maar wie wil, kan vlak naast de zeldzame Amoertijgers gaan pootjebaden. Woensdag opent het park een nieuw tijgerverblijf, een nieuwe waterspeeltuin en een nieuw olifantenverblijf. Ook gaat het park voortaan Eindhoven Zoo heten.
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

Volgens general manager Sander van der Heul is er jarenlang hard gewerkt aan de nieuwe verblijven. De tijgers zaten voorheen achter glas. Nu kijken ze vrij de wereld in en is hun verblijf drie keer zo groot geworden. "We zijn er heel trots op. We hebben heuvels en water toegevoegd. De Amoertijger ligt graag op een heuvel om zijn gebied te overzien. En deze tijger zwemt erg graag, in tegenstelling tot de meeste katten."

"Het park heeft nu één Amoertijger, maar een tweede is in aantocht. Je staat oog in oog met de tijgers. Het leefgebied is echter zo ingericht dat de tijger ervoor kan kiezen om zich niet te laten zien. Voor het publiek maakt dit het ook wat spannender; soms moet je ze zoeken," zegt Van der Heul. De waterspeeltuin is speciaal toegankelijk gemaakt voor kinderen in een rolstoel. "Je kunt echt het idee krijgen dat je in hetzelfde water baadt als de tijgers."

De Amoertijger komt uit het uiterste oosten van Rusland. In het wild leven nog maar 500 exemplaren. "We hebben te maken met een verlies aan biodiversiteit. We willen mensen graag weer in contact brengen met de natuur. Hopelijk kunnen we hen zo inspireren om deze te beschermen. Bij mooi weer kun je deze tijgers zien zwemmen. We zijn daar toch wel uniek in."

"De olifanten hoeven elkaar nu niet altijd te zien."

Ook de Aziatische olifant is bedreigd. Met een nieuw verblijf wil de dierentuin een nieuwe bul verwelkomen om de kudde uit te breiden. "De Europese Vereniging van Dierentuinen heeft nieuwe standaarden voor het fokken met Aziatische olifanten," zegt Van der Heul. "We moesten ons hier dus op voorbereiden voor de toekomst. Het gebied is nu in compartimenten onderverdeeld."

Lees verder onder de foto

Het nieuwe olifantenverblijf
Het nieuwe olifantenverblijf

Dit maakt het mogelijk om de bul apart te zetten bij bijvoorbeeld een zwangerschap. "Er zijn natuurlijke afscheidingen zodat de olifanten elkaar niet altijd hoeven te zien," zegt Van der Heul. "Soms hebben ook zij conflicten. Ze kunnen dan even naar de andere kant van het perk lopen en uit het zicht staan. Voor de bezoekers maakt dit het wel spannender; soms moet je ze zoeken. Maar hier staat dierenwelzijn voorop."

"We willen een volwaardige dierentuin zijn."

Dierenrijk zal vanaf woensdag Eindhoven Zoo heten. "We vinden dat deze naam beter past bij de dierentuin die we nu zijn," zegt Van der Heul. "We willen een volwaardige dierentuin zijn die zich inzet voor natuurbehoud en educatie. Natuurlijk moet er ook geld verdiend worden, maar eigenaar Libema investeert een groot deel daarvan weer in de parken."

Op dit moment trekt Eindhoven Zoo ongeveer 260.000 bezoekers per jaar. 16.000 mensen hebben een abonnement. Het park hoopt ook dat expats in de regio Eindhoven de dierentuin beter zullen vinden. "Dat speelt natuurlijk ook mee. Maar belangrijker is dat mensen beter weten dat we in de buurt van Eindhoven gevestigd zijn." Alle bestaande bewegwijzering zal de komende tijd worden aangepast.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.