Oude vriend doodgestoken door Nick (19), maar hij krijgt geen straf

1 juli om 14:42 • Aangepast 12 juli om 02:00
nl
Nick B. (19) uit Bladel krijgt geen straf voor het doodsteken van een 18-jarige plaatsgenoot op oudejaarsdag 2022. Het gerechtshof in Den Bosch heeft hem maandag ontslagen van alle rechtsvervolging. De rechtbank legde hem eerder wel twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs op. Het Openbaar Ministerie eiste datzelfde in hoger beroep.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

B. vond echter dat er sprake was van zelfverdediging. De verdachte verklaarde dat hij bedreigd en achtervolgd werd: "Ik vreesde voor mijn leven."

Hij zou hebben geweten dat het slachtoffer altijd met een wapen op zak liep en dacht dat hij daarnaar greep. Wegrennen durfde B. niet, omdat hij bang was dat hij dan in zijn rug werd beschoten. Rond drie uur 's middags stak hij de jongen meermaals met een duikmes.

"De verdachte verkeerde zodanig in doodsangst dat hij zich mocht verdedigen."

Op beelden is geschreeuw te horen en te zien dat het slachtoffer meerdere keren naar zijn broekband grijpt en dreigt dat hij gaat schieten. Volgens B. bleef de andere jongen de confrontatie zoeken, ondanks dat hij hem meerdere keren vroeg weg te gaan. Hij besloot hem te steken en daarna weg te rennen.

"De verdachte verkeerde zodanig in doodsangst dat hij zich mocht verdedigen", oordeelt het hof daarover. Het slachtoffer overleed op een nabijgelegen oprit door verwondingen aan zijn hart en longen.

De twee jongens deelden een turbulent verleden: ze werden eerder veroordeeld voor het mishandelen van elkaar. Er zijn ook beelden van een incident in oktober 2022. Daarop is te zien dat het slachtoffer een wapen richt op B. en hem een klap en een schop geeft.

Volgens het hof heeft B. op 31 december - mede door hun voorgeschiedenis - een geslaagd beroep gedaan op zelfverdediging. Hij komt daarom op vrije voeten.

De officier van justitie zei eerder dat het niet te verteren is dat het slachtoffer 'een aanleiding van niets' met zijn leven heeft moeten bekopen. Zij vond dat B. wel bestraft en behandeld moet worden. Hijzelf vond van niet: "Als ik ernaar terugkijk, weet ik niet wat ik anders had moeten doen."

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!