Video

Boten bouwen en roeiwedstrijdje houden om dorpsbewoners te verbinden

3 juli om 21:00 • Aangepast 12 juli om 02:02
nl
De dames van roeivereniging De Vijf Zalmen uit Giessen-Rijswijk peddelen hard op de Boven-Merwede. Het water spat omhoog tegen hun zelfgebouwde roeiboot, waarmee ze zaterdag deelnemen aan de derde editie van de Altena Regatta: een roeiwedstrijd die de Altenaren met elkaar moet verbinden.
Profielfoto van Niek de Bruijn
Geschreven door

De zon staat al hoog aan de hemel als de vier dames om acht uur 's ochtends één voor één in hun roeiboot stappen. Om wederom een gouden plak te bemachtigen, trainen ze nog een laatste keer in Woudrichem voor de Altena Regatta, die zaterdag plaatsvindt bij 't Dijkje in Rijswijk.

Hun houten roeiboot, een Schotse skiff, hebben De Vijf Zalmen – een verwijzing naar de drie vissen op het wapen van Rijswijk en de twee op dat van Giessen – zelf gebouwd. De gemeente Altena financiert namelijk, samen met de Rabobank, een bouwpakket. “De Altena Regatta bestaat niet alleen uit samen roeien, maar ook uit samen bouwen en samen onderhouden,” legt gemeentewoordvoerder Annely Peskens uit.

Het volgt het idee van het Schotse community building. Het bouwen van roeiboten zorgt daar voor meer verbondenheid tussen inwoners. Dat was in de gemeente Altena ook nodig, na de fusie van de gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem in 2019.

Inmiddels hebben een aantal kernen in Altena een eigen skiff. “De kennis van het bouwen van een boot, verbeteren en doorontwikkelen wordt tussen de verschillende bouwers uitgewisseld,” vervolgt Peskens. “Het is een van de icoonprojecten van de fusie.”

"Met een strijd creëer je een verbondenheid."

“Als je één keer per jaar tegen elkaar strijdt, dan creëer je een verbondenheid,” ziet Wout de Graaf ook. Hij coacht de verschillende teams binnen De Vijf Zalmen. “Je leert allerlei mensen uit andere gemeentes kennen, waardoor je affiniteit met andere dorpen krijgt.”

“Tijdens de Regatta is er een gezonde concurrentie onder elkaar, maar voorafgaand aan de races worden tips uitgewisseld,” vult Marjon van Vugt aan. Zij roeit inmiddels ruim zes jaar bij Watersportvereniging Woudrichem en won met het damesteam van De Vijf Zalmen de vorige twee edities van de Altena Regatta.

Samen met drie andere dames heeft ze net geoefend met het keren bij een boei. Zaterdag roeien ze namelijk 800 meter, waarbij ze twee keer moeten omdraaien. Die tips wisselen ze uit met andere deelnemers. “Kennis wordt gedeeld, maar met zo’n race wil je winnen.”

Ondanks de verbondenheid is er ook rivaliteit op het water, benadrukt haar coach. “Je doet er eigenlijk alles aan om elkaar te helpen, in het trainen en bij het bouwen, maar tijdens de wedstrijd is het erop of eronder.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!