Video

Stel int bijna twee ton van verzekering, maar noemt ongelukken 'toeval'

maandag om 17:28 • Aangepast dinsdag om 16:42
nl
Toeval bestaat niet, wordt wel eens gezegd, maar een stel uit Den Bosch heeft het wel erg bont gemaakt. In enkele jaren tijd zijn ze met hun wagen betrokken geweest bij bijna tachtig aanrijdingen met andere auto’s in hun woonplaats en in België. In alle gevallen streken ze de verzekeringsuitkeringen op en draaide de tegenpartij voor de schade van soms wel 4200 euro op. In totaal zou 180.000 euro zijn geïncasseerd.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Volgens het Openbaar Ministerie bij de rechtbank in Den Bosch is er sprake van structurele oplichting en zouden beiden zes maanden de cel in moeten. Het tweetal, een vrouw van 53 en een man van 50, hangt nog eens een half jaar cel boven het hoofd wanneer ze weer de fout ingaan.

Dit artikel kun je ook bekijken in onderstaande video waarin de presentator met behulp van AI is gegenereerd:

Omroep Brabant experimenteert met het laten presenteren van artikelen met behulp van AI. Hierdoor kunnen we met weinig moeite mensen bereiken die bijvoorbeeld moeite hebben met lezen of liever video’s kijken. De inhoud is gemaakt door journalisten en is geen vervanging voor echte presentatoren. Reageren? Mail ons: [email protected].

Ook eiste de officier van justitie maandag een schadevergoeding van 17.000 euro voor één van de verzekeringsmaatschappijen die in haar ogen gedupeerd zijn.

Een automobiliste uit Den Bosch zou voor 1300 euro schadeloos gesteld moeten worden. Deze vrouw was in juni 2020 één van de laatste slachtoffers van de twee Bosschenaren. De manier waarop dat gebeurde, was een kopie van alle andere, tientallen keren dat het Bossche stel een ongeluk zou hebben veroorzaakt.

De schade aan de auto van de Bossche (foto: Omroep Brabant).
De schade aan de auto van de Bossche (foto: Omroep Brabant).

De Bossche vertelt: “Ik zat in mijn wagen die geparkeerd stond aan de Gruttostraat. Ik reed rustig het vak uit toen er ineens een auto met hoge snelheid voorbij kwam en we elkaar raakten. Ik was verbouwereerd, het ging zo snel. Bovendien werd ik door de man die uit de wagen kwam bijna gedwongen om meteen het schadeformulier in te vullen. Ondertussen reed de vrouw de auto snel weg en kreeg ik niet de kans om hun schade te bekijken. Uiteindelijk heeft het me nogal wat geld gekost, ook omdat mijn auto door de botsing in waarde was verminderd.”

Het parkeerterrein aan de Gruttostraat in Den Bosch (foto: Hans Janssen).
Het parkeerterrein aan de Gruttostraat in Den Bosch (foto: Hans Janssen).

De aanrijding gebeurde op een druk parkeerterrein waar onder meer twee supermarkten zijn gevestigd. Bijna alle andere botsingen deden zich op vergelijkbare plekken in de stad voor. De Bossche verdachten legden de schuld bij de andere bestuurders: “We hebben onze eigen rijstijl. Ieder is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen rijgedrag.”

Maar als je zo vaak en steeds op dezelfde manier bij een ongeluk betrokken bent, moet je dan niet bij jezelf te rade gaan, zo hield een van de rechters hen voor. Het verweer van de vrouw: “Ik ga dit echt niet tellen. Dit gebeurt gewoon. Als mensen achteruit rijden en niet opletten, tja, daar kunnen wij toch niks aan doen? Moet ik dan lopend of met de fiets boodschappen gaan doen?”

Grotere kans op fraude
De rechter wees verder op onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Hieruit bleek dat de kans op fraude één miljoen keer waarschijnlijker is dan de kans op toeval. Anders gezegd: het is nauwelijks voorstelbaar dat iemand onbewust zo vaak tegen wagens botst met verschillende tegenpartijen en hierbij steeds aan het langste eind trekt.

De advocaat van de verdachten stelde dat statistieken ook anders uitgelegd kunnen worden. Hij weigerde ook van een vooropgezet plan te spreken, onder meer omdat zijn cliënten er niets aan verdiend zouden hebben. Van het verzekeringsgeld werd de schade aan de eigen auto betaald of een andere gekocht. Het paar reed vanaf 2012, in ongeveer vijftig verschillende auto's.

Omdat er volgens de advocaat geen onafhankelijke getuigen en camerabeelden zijn van de vele aanrijdingen, bepleitte hij vrijspraak. Zijn cliënten zien een celstraf als de ondergang voor hun cateringbedrijf.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Echtpaar veroorzaakt 80 botsingen en claimt 180.000 euro bij de verzekering

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!