Bordesfoto van het nieuwe kabinet met deze Brabantse ministers

dinsdag om 10:40 • Aangepast woensdag om 12:27
nl
Het eerste uiterst-rechtse kabinet in de Nederlandse geschiedenis is een feit. De ministers zijn benoemd en kunnen aan de slag met het 'akkoord op hoofdlijnen'. Dinsdagochtend komt de regeringsploeg bijeen voor de traditionele bordesfoto op de trap voor Paleis Huis ten Bosch in Den Haag waar Koning Willem-Alexander zijn woon- en werkverblijf heeft. Drie nieuwe ministers van Brabantse komaf mogen ook op de foto. Dat zijn Ruben Brekelmans (VVD), Caspar Veldkamp (NSC) en Dirk Beljaarts (PVV).
Profielfoto van Rick Lemmens
Geschreven door

Brekelmans is nu de minister van Defensie, Veldkamp die van Buitenlandse Zaken en Beljaarts is minister van Economische Zaken. Niet de kleinste portefeuilles dus.

Buitenlandwoordvoerder uit Oisterwijk
Brekelmans (1986) groeide op in Kaatsheuvel en woont in Oisterwijk. Hij studeerde Economie aan de Universiteit Tilburg, Global Politics aan die in London en rondde af met een Master of Public Administration aan Harvard.

Van 2017 tot 2019 was hij politiek assistent van staatssecretaris Marc Harbers van Justitie en Veiligheid. Na het aftreden van de staatssecretaris werkte hij op het ministerie aan een nieuw asielsysteem. Van 2020 tot maart 2021 was hij werkzaam op het ministerie van Financiën.

Na de verkiezingen in 2021 maakte hij de overstap naar de Tweede Kamer. Hij werd Kamerlid voor de VVD, de partij waarvoor hij al vanaf zijn zeventiende actief is. Eerst bij de jongerentak JOVD en later bij de VVD.

Ruben Brekelmans tijdens een debat over de opvang van Oekraïners in februari (foto: ANP).
Ruben Brekelmans tijdens een debat over de opvang van Oekraïners in februari (foto: ANP).

Als Kamerlid houdt Brekelmans zich vooral bezig met buitenlands beleid en migratie. Na de inval van Rusland in Oekraïne stelde hij voor om wapens te leveren en om het Europese luchtruim te sluiten voor Russische luchtvaartmaatschappijen. In 2023 ontving hij van de Oekraïense president Zelensky de Orde van Verdienste.

Je zou Brekelmans kunnen zien als de persoon die de deur bij de VVD voor samenwerking met de PVV van het slot haalde, de deur die later door partijleider Dilan Yesilgöz open werd gezet. Brekelmans pleitte in een opiniestuk voor samenwerking met de PVV om migratie te beperken. Iets wat hij binnenkort in de ministerraad zelf mag gaan doen.

Dat hij een politiek bestaan leidt en dus waarschijnlijk niet zoveel 'afstand tot de politiek' heeft, lijkt niet uit te maken. Eerder was het de wens van de onderhandelaars dat er een zakenkabinet kwam.

Oud-CDA'er en diplomaat
Veldkamp (1964) is diplomaat in hart en nieren en komt uit Etten-Leur. Hij was heel lang actief voor het CDA, maar sloot zich in 2023 aan Nieuw Sociaal Contract, de partij van Pieter Omtzigt. Sinds de verkiezingen in november vorig jaar is hij ook Kamerlid voor die partij.

Hij studeerde bestuurskunde in Rotterdam en in Amerika. Daarna was hij werkzaam voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken in onder meer Den Haag, Warschau en Washington. Ook was hij ambassadeur in Israël en later in Athene.

Tijdens de eurocrisis vonden er regelmatig onderhandelingen in zijn huis in Athene plaats. Later zat hij ook in de directie van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling.

Caspar Veldkamp tijdens zijn installatie als Kamerlid, afgelopen december (foto: ANP).
Caspar Veldkamp tijdens zijn installatie als Kamerlid, afgelopen december (foto: ANP).

Momenteel voert Veldkamp nog het woord namens de NSC-fractie over het Midden-Oosten. In februari bezocht hij als Kamerlid het Israëlisch parlement.

Als minister van Buitenlandse Zaken zou Veldkamp veel hebben aan zijn zijn ervaring in het buitenland. Al zal het beleid dat hij vertegenwoordigt wel verschillen van dat van voorgaande kabinetten. Veldkamp zal het gezicht kunnen worden van een ander Nederland dan de meeste landen nu nog gewend zijn.

Belangenbehartiger voor horeca en Hongarije
Beljaarts (1978) is geboren in Roosendaal en heeft een lange loopbaan als manager in de horeca en de hotelbranche. In 2019 werd hij de algemeen directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), de belangenorganisatie van horecaondernemers. In die rol had hij felle kritiek op het coronabeleid, dat hij disproportioneel noemde. In die tijd lobbyde hij bij bewindslieden en parlementariërs voor steunpakketten voor horecaondernemers.

Tot voor kort was Beljaarts ook de directeur van Rekenwerk, een dochteronderneming van de KHN die de bedrijfsadministratie van leden en niet-leden verzorgt. Het bedrijf ging failliet, waardoor veel horecaondernemers gedupeerd raakten. De curator doet onderzoek naar het faillissement, Beljaarts treft naar eigen zeggen geen blaam.

Daarnaast was Beljaarts tot juni van dit jaar belangenbehartiger van de Hongaarse regering in de provincies Noord- en Zuid-Holland en Utrecht. Hij had naast de Nederlandse, ook de Hongaarse identiteit. Deze heeft hij voor zijn toetreding tot het kabinet opgegeven.

Dirk Beljaarts van de PVV tijdens zijn hoorzitting in de Tweede Kamer (foto: ANP)
Dirk Beljaarts van de PVV tijdens zijn hoorzitting in de Tweede Kamer (foto: ANP)

Er is nog een vierde Brabantse link met het nieuwe kabinet. Dat is Mariëlle Paul (VVD). Zij wordt de staatssecretaris van Primair en Voortgezet onderwijs en Emancipatie. De ouders van Paul komen uit Pakistan en kwamen in 1965 in Geldrop wonen. Haar vader kreeg een baan bij DAF. Het gezin verhuisde een paar jaar later naar Heeze. Hun dochter ging naar het gymnasium op het Augustinianum in Eindhoven en studeerde daarna internationaal recht aan de Rijksuniversiteit Leiden. Sinds haar achttiende woont Paul al niet meer in Brabant.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Regeerakkoord: boeren blij, universiteiten bezorgd en vragen rond asiel

Afschaffen spreidingswet bezorgt wethouder kopzorgen: 'Budel los het zelf maar op'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!