Meer arbeidsmigranten dan inwoners: woede en handtekeningactie in Oudemolen

3 juli om 12:30 • Aangepast 12 juli om 02:02
nl
Een verblijf voor 320 arbeidsmigranten bij een dorp met 265 inwoners. Het is het schrikbeeld van een groep inwoners van Oudemolen. En niet alleen van hen. Een petitie tegen de plannen is in korte tijd bijna 1400 keer ondertekend. "Ons dorp is veel te klein", vertelt bewoner Anton Fens (66) uit Oudemolen.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

"In Oudemolen is helemaal niks te doen. Straks gaan die mensen hier uit verveling rondzwerven", vreest hij. "Je woont hier voor je rust. Het is fantastisch wonen hier, dat is straks allemaal gedaan."

Een ondernemer wil een wooncomplex voor arbeidsmigranten neerzetten aan de Oudemolensedijk 13, aan de rand van het gehucht Oudemolen. De plannen zijn nog niet definitief. De gemeente beoordeelt dit verzoek nu, laat een woordvoerder weten.

"Straks is niemand meer veilig."

"Oudemolen kan dit helemaal niet aan", vervolgt Anton. Hij vreest voor overlast en meer verkeer. De kortste weg naar het bedrijvige Moerdijk is over de dijk, dwars door Oudemolen. Politie, medische zorg, brandweer, de wegen: het hele dorp is volgens hem niet berekend op zoveel mensen. "Een klein aantal arbeidsmigranten in Oudemolen zorgen al voor overlast. Straks is niemand meer veilig."

Bewoner Aletta Lems (36) vult aan: "Het zijn te veel mensen op één plek. Ik snap dat arbeidsmigranten hard nodig zijn, maar ze moeten verspreid worden." Het gaat haar niet om het feit dat het arbeidsmigranten zijn, zegt ze. "Al waren het moeders met lieve kinderen, het is te veel. De huisarts heeft nu al een wachtlijst. Ook proberen we al jaren de verkeersdrukte te verminderen."

Zo moet het complex eruit gaan zien (foto: gemeente Moerdijk).
Zo moet het complex eruit gaan zien (foto: gemeente Moerdijk).

"Niemand ziet dit zitten." Anton en zo'n 35 andere bezorgde bewoners hebben zich verenigd. "De groep bezorgde bewoners groeit heel hard!" Ook het aantal handtekeningen groeit nog. Dat aantal is hoger dan het aantal inwoners van Oudemolen. "Ook oud-inwoners en mensen uit Fijnaart en Willemstad tekenen", zo verklaart hij.

"Huizen zijn al te koop gezet."

De schrik zit er al goed in volgens Anton. "Sommige bewoners hebben hun huis al te koop gezet. Zij hebben hier geen zin in. Ook nemen mensen deurbellen met camera's omdat ze zich niet veilig voelen."

Met flyers gaan de bewoners langs de deuren. Ze willen de petitie zo snel mogelijk overhandigen aan de gemeente. "Wij geven niet op! Wij zijn heel strijdlustig hier."

Reactie gemeente Moerdijk

"Als gemeente vinden we dat er fatsoenlijke huisvesting moet komen voor de arbeidsmigranten die voor ons werken in onze gemeente", laat een woordvoerder schriftelijk weten. "In dit project is uitgebreid en in een heel vroeg stadium aandacht besteed aan het informeren en betrekken van omwonenden en belangstellenden."

De gemeente begrijpt de zorgen. "Op veel locaties waar dergelijke huisvesting is gepland maken mensen zich zorgen. Dat is hier niet anders." Vergelijkbare projecten leiden volgens de woordvoerder tot weinig overlast. De gemeente beoordeelt het verzoek nog. Daarna mag er mogelijk een vergunning aangevraagd worden en kan bezwaar gemaakt worden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!