Uitbreidingsplannen Defensie desastreus voor Mario: 'Het is belachelijk'

woensdag om 11:30 • Aangepast donderdag om 11:43
nl
Ze woont er al 35 jaar. Maar hoe lang nog is de vraag. Aan de rand van het natuurgebied De Verborgen Raamvallei tussen Cuijk, Grave en Mill staat de tot woning omgebouwde boerenschuur van Mario de Groot. Waar zij 35 jaar geleden haar oog liet vallen op de ongerepte natuur, doet Defensie dat nu ook. Maar dan met het doel om er een explosieven-oefenterrein van te maken. "Het is een belachelijk plan."
Profielfoto van Tessel Linders
Geschreven door

Defensie heeft ruimte nodig. Veel ruimte. De veranderende situatie in de wereld en op het Europese continent in het bijzonder hebben ervoor gezorgd dat er voor het eerst in zo'n 30 jaar weer flink wordt geïnvesteerd in de krijgsmacht.

"Ik kon mijn oren niet geloven."

En om die krijgsmacht sterk en weerbaar te maken, moet er veel worden geoefend. Bijvoorbeeld met zware explosieven. Dat haar huis in een beoogd uitbreidingsgebied van Defensie ligt, daar kwam Mario bij toeval achter. "De buren hoorden het weer van iemand anders en vertelden het ons. Ik kon mijn oren niet geloven."

Want dat Defensie op zoek is naar ruimte wist Mario wel. In Reek, een paar kilometer verderop, ligt namelijk al een explosieven-oefenterrein. "Dat ze dát misschien willen uitbreiden, kan ik nog begrijpen. Maar dat is Reek, niet Langenboom. Een 'uitbreiding' tot in een natuurgebied, waar 30 jaar in is geïnvesteerd, dat komt als een donderslag."

Lees verder onder de illustratie

Beoogd nieuw militair terrein bij Langenboom
Beoogd nieuw militair terrein bij Langenboom

Met ferme stappen beent ze door de tuin. Aan de rand blijft ze staan. "Zie je die bomenrij? Daar komt een heel hoog hek voor. En dat loopt dan helemaal door, zo langs al die bomen tot in het natuurgebied. Dat wordt dan allemaal defensieterrein. Inclusief ons huis."

"Het is toch idioot dat daar straks jeeps en tanks doorheen zouden moeten denderen?"

Verbijsterend vindt Mario het ook dat het natuurgebied De Verborgen Raamvallei net een paar jaar af is. "Daar is heel veel tijd, geld en energie in gestoken om dat natuurgebied zo te krijgen. We hebben met onze eigen ogen gezien hoe het langzaam is gegroeid. Het is toch idioot dat daar straks jeeps en tanks doorheen zouden moeten denderen?"

Afgelopen week bezocht ze de informatieavond van Defensie in Waalwijk, in de hoop daar antwoorden te krijgen. Die kreeg ze niet. "Defensie blijft benadrukken dat deze plek een voorkeurslocatie is en dat er nog geen definitieve beslissing is genomen. Die komt pas later in 2025. Het voelt alsof we allemaal maar rustig moeten gaan slapen."

Defensie heeft inderdaad voor de uitbreiding van het oefenen met explosieven acht locaties op het oog, van Noord-Groningen tot aan Reek. Welke locatie uiteindelijk de voorkeur krijgt, hangt af van allerlei onderzoeksresultaten. Welke impact heeft het op de omgeving? Hoe verhouden de plannen van Defensie zich tot de andere plannen van de provincie, zoals woningbouw en natuurherstel? De keuze is nog niet gemaakt.

"We zijn gewoon ontredderd."

Maar Mario heeft er slapeloze nachten van. "Hier heeft Defensie al een vergunning. Daarnaast is dit een redelijk 'leeg' gebied. We zijn bang dat dat voor Defensie handig is. Ze zeggen dat zij uiteindelijk de beslissing niet nemen, maar de regering. Die weet al helemaal niet hoe mooi dit gebied is. We zijn gewoon ontredderd."

In januari 2025 moeten de uitslagen van alle onderzoeken van de voorkeurslocaties klaar zijn. Dan zal Defensie hun voorkeurslijst inkorten. De uiteindelijke keuze voor een locatie wordt pas halverwege dat jaar duidelijk.

"Ik ben bang dat onze nieuwe regering het iets minder goed voor heeft met de natuur. En wellicht een flinke uitbreiding van Defensie wel ziet zitten. We houden ons hart vast. En hopen dat Defensie en de minister zien dat dit niet de juiste plek is."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!