Klachten geluidsoverlast en verkeershinder ongegrond: ASML mag uitbreiden

3 juli om 10:43 • Aangepast 12 juli om 02:01
nl
Chipmachinefabrikant ASML mag doorgaan met zijn plannen voor uitbreiding in de buurt van een woonwijk in Veldhoven. Twee omwonenden hadden de bestemmingsplannen daarvoor aangevochten bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.
Profielfoto van Bert van Doorn
Geschreven door

Zij vreesden onder meer voor geluidsoverlast en verkeershinder. Volgens de Raad van State zijn de bezwaren echter ongegrond.

De Run 7000
Specifiek ging de zaak om de bestemmingsplannen voor De Run 7000. Dat is een gebied tussen de Kempenbaan in Veldhoven en de snelweg A67 waarvan een deel al in gebruik was door ASML. Het bedrijf wil daar zogeheten cleanrooms bouwen, ruimtes waar zelfs de kleinste stofdeeltjes uit de lucht worden gezuiverd. In deze ruimtes wil ASML zijn nieuwste chipmachines gaan produceren. De gemeenteraad van Veldhoven keurde de bestemmingsplannen eind 2022 goed.

De omwonenden die in verzet kwamen wonen ten noorden van het ASML-terrein, aan de overzijde van de Kempenbaan. Zij wilden onder andere dat de nieuwbouw deels ondergronds zou worden gebouwd, zodat de bebouwing minder hoog zou worden. Maar dat is volgens de Raad van State niet mogelijk. "Het bedrijfsproces van ASML is dusdanig dat machines worden gemaakt met een ongekende verfijning en bijbehorende gevoeligheid. Juist hierom zijn alle productieruimten van ASML op een volstrekt gelijke hoogte gelegen", aldus de rechter.

Ook meent de Afdeling bestuursrechtspraak dat de geluidshinder binnen de perken blijft. Daarbij wijst de rechter onder meer naar het lawaai dat afkomstig is van verkeer over de Kempenbaan en de A67. "Het geluidniveau ten gevolge van de activiteiten en installaties van ASML wordt gemaskeerd door het geluidniveau ten gevolge van het wegverkeer" over met name deze wegen, aldus de rechter.

'Uitbreiding is noodzakelijk'
ASML laat in een korte reactie weten blij te zijn met de uitspraak. Op twee andere locaties breidt de chipmachinefabrikant ook uit, waarbij naast productiefaciliteiten wordt gewerkt aan extra kantoorruimte.

De uitbreiding is noodzakelijk "om te kunnen voldoen aan de toenemende vraag naar onze chipmachines", schrijft het bedrijf op zijn website. "Die zijn nodig omdat mensen steeds meer digitale toepassingen gebruiken, en ook om bijvoorbeeld de duurzame energietransitie mogelijk te maken."

LEES MEER OVER DE UITBREIDINGSPLANNEN VAN ASML:

ASML kan verdubbelen: Eindhoven neemt 'historisch besluit'

Nog eens 20.000 ASML-ers erbij? Dat kan de regio niet aan, denken velen

80.000 huizen erbij in vijf jaar in de Brainportregio: 'We gaan versnellen'

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!