Ralph woont al jaren in auto na ongeluk: 'Leven in een klap veranderd'

3 juli om 18:35 • Aangepast 12 juli om 02:06
nl
Ralph van Heertum uit Schijndel had zijn leven helemaal op orde: een relatie, een goede baan en een nieuwbouwhuis. Tot hij tien jaar geleden werd aangereden door een dronken automobilist. Hij raakte arbeidsongeschikt en verloor zijn huis. De verzekeraar stopte drie jaar geleden met betalen en sindsdien woont Ralph in zijn auto. “In één klap veranderde heel mijn leven en de verzekering laat mij stikken.”
Profielfoto van Noël van Hooft
Geschreven door

Op een modderig zandpad in het buitengebied van Schijndel staat Ralph (34) met zijn auto geparkeerd. Hij woont inmiddels al ruim drie jaar samen met zijn 22-jarige vriendin in deze auto. "Ik poep tussen de koeien in het weiland hier."

Op 10 mei 2014 ging het gruwelijk mis voor de toen 24-jarige Ralph. Op een rotonde in het Gelderse Hedel werd hij aangereden door een dronken bestuurder. De man reed te hard en had twee tot drie keer te veel gedronken.

"Werken gaat echt niet meer."

De 39-jarige man pakte na de aanrijding zijn bumper en de kentekenplaten op en reed weg, maar de politie wist hem alsnog te pakken. De man kreeg uiteindelijk een werkstraf van 240 uur en een jaar rijontzegging. "Dat is zo oneerlijk. Hij heeft maar een werkstraf gekregen en ik levenslang," blikt Ralph terug.

Het leven van de Schijndelaar zag er voor de aanrijding rooskleurig uit. Hij had net vijf dagen de sleutel van een nieuwbouwhuis, had een goede baan als blokkenlijmer en hij had een relatie.

Door het ongeluk raakte Ralph, naar eigen zeggen, arbeidsongeschikt. "Mijn knieschijf was gescheurd, ik kreeg whiplashklachten en ik heb spierspanningen. Na vijf minuten inspanning heb ik pijn in mijn hele lichaam. Werken gaat echt niet meer." Zijn relatie liep stuk en Ralph ging bij zijn ouders op zolder wonen.

"De verzekering vindt dat ik niet arbeidsongeschikt ben geworden."

In de eerste jaren vergoedde verzekeraar Achmea zijn onkosten. "Maar na zo'n vijf jaar boden ze 70.000 euro om alles af te kopen. Dat heb ik geweigerd, mede door advies van mijn behandelaars." Zijn advocaat kwam namelijk op een veel hoger bedrag uit. "Die eiste 340.000 euro. Als gevolg van het ongeluk moest ik verhuizen, werd ik arbeidsongeschikt en heb ik hoge ziektekosten."

"De verzekering vindt dat ik niet arbeidsongeschikt ben geworden als gevolg van het ongeval. Maar mijn artsen en masseur zien dat anders." Hij voelt zich allesbehalve serieus genomen door Achmea. "Ik kan niet meer werken. Ik verdiende minimaal 35.000 euro per jaar, dat kunnen ze toch niet afkopen met 70.000 euro?"

Na een tijdje kreeg Ralph, samen met zijn nieuwe vriendin, een woning. Toen Achmea stopte met betalen, kon Ralph de huur niet meer betalen. De huurschuld liep op, ze werden uit hun huis gezet en belandden op straat in hun auto. "We moeten rondkomen van 900 euro per maand samen."

Terug naar de zolder bij zijn ouders is geen optie, daar wordt zijn zoontje opgevangen. En een opvang? "Dat wil ik echt niet, daar voel ik me niet veilig."

"Door de schuld van een ander ben ik alles kwijtgeraakt."

Verzekeraar Achmea noemt de situatie heel naar voor Ralph. Vanwege privacyredenen kunnen ze niet tot in detail ingaan op deze zaak. Ze zeggen dat ze de medische klachten altijd laten beoordelen door deskundige artsen. "Op basis van dit deskundig advies gaan wij in gesprek met het slachtoffer om tot een reële vergoeding te komen van de schade."

In de eerste jaren kreeg Ralph telkens vijfduizend euro overgemaakt om onkosten als gevolg van het ongeluk te betalen. "Op basis van de uitkomsten van die onderzoeken hebben wij in 2021 het standpunt ingenomen dat wij met de betaalde voorschotten aan de schadevergoedingsverplichting hebben voldaan," weet de woordvoerder van Achmea te vertellen.

Ze geven ook aan dat ze hem hebben begeleid met het hervatten van werk. "Ik heb het diverse keren geprobeerd met ondersteuning van een werkcoach, maar het ging echt niet," geeft Ralph aan. "Het is echt onmogelijk door de pijn die ik heb."

Hij wil nu 1,5 miljoen euro van Achmea. "Zonder die klap had ik mijn huis en mijn baan nog. Door de schuld van een ander ben ik alles kwijtgeraakt. De problemen stapelen zich maar op. Als Achmea gewoon over de brug was gekomen, was alles heel anders gelopen. Ze laten mij nu gewoon stikken."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!