Sociale woningbouw versnelt dankzij houten huizen uit de fabriek

3 juli om 14:44 • Aangepast 12 juli om 02:03
nl
Tien woningcorporaties in Noordoost-Brabant gaan hun plannen voor sociale woningbouw een zetje geven. Ze doen dat met houten huizen uit de fabriek. Het voornemen is om komende vijf jaar duizend stuks af te nemen van woningfabriek Barli uit Uden.
Profielfoto van Jos Verkuijlen
Geschreven door

Tot 2030 moeten er in Noord-Oost Brabant 10.000 sociale huurwoningen worden gebouwd, zoals afgesproken in de regionale woondeal. Een deel van deze woningen moet bestaan uit modulaire houten huizen, die in een fabriek worden gemaakt. Deze huizen kunnen permanent worden geplaatst, maar ook dienen als flexwoningen.

Door gezamenlijk op te trekken kunnen onder meer de prijzen omlaag. Belangrijker nog is dat er nu concrete afspraken zijn gemaakt over levering. "We zagen een toenemende vraag naar dit soort prefab huizen", zegt Mark Wonders van wooncorporatie Woonmij uit Schijndel. "Nu weten we dat er huizen beschikbaar zijn voor ons."

"Een divers aanbod aan woningen."

Een ander belangrijk voordeel is dat door het gebruik van deze in fabrieken gebouwde huizen, corporaties verwachten op meer locaties huizen te kunnen plaatsen. "Op sommige plekken zullen ze permanent staan", zegt Wonders. "Maar op andere locaties kan dit voor tien tot veertig jaar zijn. De huizen zijn verplaatsbaar, dus het biedt ons veel meer mogelijkheden."

De overeenkomst betekent niet dat overal dezelfde huizen zullen verschijnen. "Nee, dat gaat niet gebeuren", zegt directeur Robert van der Doelen van Barli. "Er komen diverse typen huizen, zoals appartementen, woningen voor één persoon en gezinswoningen."

"De eerste huizen worden dit jaar al opgeleverd."

Alle huizen hebben één ding gemeen: ze zijn allemaal gemaakt van hout. Bovendien worden steeds meer biobased materialen gebruikt, zoals hennep of graanstro voor de isolatie.

Woensdag zijn in het gemeentehuis de handtekeningen gezet onder de overeenkomst door de tien woningcorporaties en Barli. Mark Wonders verwacht dat de eerste huizen uit deze overeenkomst snel gerealiseerd kunnen worden. "Ja, dat gaat al gebeuren dit jaar."

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Brabant is al koploper als het gaat om het bouwen van huizen van hout Of het een goed idee is om huizen van hout te bouwen, lees je hier.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!