Zo beveilig je je huis tegen digitale inbraken als je op vakantie gaat
Het zijn niet alleen de smartphone en computer die gebruikt worden om bankgegevens te stelen, ook de televisie en koelkast die verbonden zijn met het internet bieden hackers mogelijk toegang tot jouw netwerk.
Het belangrijkste dat consumenten hier tegen kunnen doen, is het regelmatig updaten van slimme apparaten. Hierdoor kunnen veiligheidslekken worden voorkomen, zodat hackers niet mee kunnen kijken en luisteren via jouw smart apparaten.
Maar wat maakt een apparaat dan precies slim? Een apparaat is al slim zodra het verbonden is met het internet en dat zijn meer apparaten dan je van tevoren zou denken. De meest voorkomende apparaten in het onderzoek van de Rijksoverheid zijn als volgt:
Naast regelmatig updaten, zijn er nog een aantal acties die je kunt ondernemen.
Marijn Stoot, specialist in smart home oplossingen van Domus Solutions uit Oss raadt aan goed na te denken tijdens het plaatsen van slimme apparaten: "Hang bijvoorbeeld een deurbel met een camera op een logische plek. Inbrekers kunnen deze camera’s gebruiken om rond te kijken in jouw woning en gevoelige informatie achterhalen."
Ook babyfoons die verbonden zijn met het internet kunnen als afluisterapparatuur gebruikt worden. Denk dus goed na over de mogelijke consequenties wanneer je deze een plaatsje geeft.
Lastige wachtwoorden
Je slimme huis wordt veiliger door lastige wachtwoorden te gebruiken op al je apparaten. Vooral de internetrouter, telefoon en computer zijn belangrijk omdat deze de meeste slimme apparaten kunnen bedienen. Smart apparaten koop je bij voorkeur bij een betrouwbare leverancier om veiligheidsrisico’s te voorkomen.
Om helemaal zeker van je zaak te zijn, is het mogelijk om deze apparaten te verbinden met een gastnetwerk. Het is mogelijk om via je router een tweede netwerk op te zetten. Handig als je vaak gasten over de vloer hebt, maar ook om je apparaten mee te verbinden. Wanneer bijvoorbeeld je koelkast wordt gehackt, heeft de inbreker enkel toegang tot het gastnetwerk en blijven je privégegevens veilig.
Doen alsof
Wanneer alle slimme apparaten volledig zijn geüpdatet en van sterke wachtwoorden zijn voorzien, kunnen ze zelfs helpen om je woning te beveiligen. Marijn: "Een slim systeem is op afstand te bedienen en te programmeren, waardoor je jouw huis op afstand ‘bewoond’ kunt laten lijken. Het is bijvoorbeeld mogelijk om je lampen programmeren om op een bepaald tijdstip aan- en uit te springen. Ook kan een elektrisch gordijn op afstand worden geopend, waardoor het lijkt alsof je nooit bent vertrokken."
Vijf algemene tips om veilig op reis te gaan
- Doe alsof je huis bewoond wordt: Laat bijvoorbeeld wat kopjes op tafel staan, zet stoelen rommelig neer en laat de gordijnen open.
- Tijdschakelaars: Geen slimme lampen in huis? Met een tijdschakelaar creëer je hetzelfde effect.
- Lege brievenbus: Zorg ervoor dat familie, vrienden of de buren je post opruimen. Niemand in de buurt? Plak tijdelijk een NEE-NEE sticker op de deur.
- Schreeuw het niet van de daken: Wacht tot je terug bent van vakantie met het plaatsen van vakantiekiekjes op sociale media
- Alles dicht: Uit CBS-cijfers blijkt dat vier van de vijf inbraken wordt gepleegd door gelegenheidsinbrekers, oftewel, inbrekers die niet voorbereid zijn maar via een open raam, slecht beveiligde deur of onhandig geplaatste vuilnisbak naar binnen komen. Sluit alles dus goed af.