Van ooievaar tot kangoeroe: deze dieren legden het treinverkeer plat

4 juli om 18:00 • Aangepast 16 juli om 02:02
nl
Waarom een nestje bouwen in je dierentuinverblijf, als je een stuk beter uitzicht kunt hebben op een bovenleiding van het spoor? Dat moet de ooievaar gedacht hebben die donderdag in Nuenen het treinverkeer platlegde. Maar daar hebben meer dieren een handje van. Sterker nog, ieder jaar zorgen honderden dieren in heel Nederland voor flink wat treinvertraging.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

Zo werd het treinverkeer tussen Eindhoven en Den Bosch een aantal jaar geleden een uur lang ontregeld door een weggelopen geit. Het avontuurlijke dier liet zich niet makkelijk vangen en de politie, medewerkers van ProRail en buurtpreventie moesten in actie komen. De NS moest zelfs tijdelijk bussen inzetten tussen Den Bosch, Vught, Boxtel, Best en Eindhoven. Frits wist hem uiteindelijk te vangen.

Maar het kan nog exotischer. In 2011 sprong er een kangoeroe over spoor, toen ook in Nuenen. Een machinist had het dier op het spoor gezien en trok aan de bel. Alle treinen moesten vervolgens een stuk langzamer rijden, om te voorkomen dat het dier aangereden werd. Pas na een paar uur was het dier gevangen.

Ook paarden hebben er al eens voor gezorgd dat treinreizigers later thuis kwamen. Tussen Roosendaal en Vlissingen legden drie ontsnapte paarden het treinverkeer een uur lang plat. De politie wist de dieren uiteindelijk te vangen.

En laat je langs het spoor je hond uit? Dan kan je die beter niet los laten lopen. Het treinverkeer is namelijk ook al eens platgelegd door twee viervoeters. Terwijl de baasjes van de honden over de rails achter de honden aan renden, liep het treinverkeer tussen Tilburg en Boxtel een uur vertraging op.

Maar welk dier nog altijd de grootste voorliefde heeft voor het spoor is de das. Aan de lopende band zorgen gravende dassen ervoor dat er ergens in Brabant wel een spoor verzakt. Ze bouwen burchten onder het spoor, omdat ze van hooggelegen, droge plekke houden, waar ze ongestoord gangen kunnen graven. En omdat er op steeds meer plekken mensen wonen, komen ze uit bij het spoor.

DIT WIL JE OOK LEZEN:

Een ontsnapte ooievaar legde het treinverkeer rond Nuenen donderdag plat

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!