Video

Geen groot scherm meer te krijgen door oranjekoorts: 'We zijn leeg'

5 juli om 07:30 • Aangepast 16 juli om 02:03
nl
Wie nog denkt een groot LED-scherm voor de kwartfinale van het Nederlands elftal te kunnen huren, heeft een uitdaging. XtremeLED uit Eindhoven en Bazelmans Audio Visual uit Veldhoven hebben er geen een beschikbaar meer voor de wedstrijd van zaterdag. Beide verhuurbedrijven zijn de afgelopen dagen overspoeld met aanvragen van vooral ondernemers die een oranjefeestje willen bouwen door de wedstrijd tegen Turkije op een groot scherm te laten zien.
Profielfoto van Collin BeijkProfielfoto van Jan Waalen
Geschreven door

In zijn loods laat Jack Foppen vier van zijn grote aanhangwagens zien met daarop enorme LED-schermen. "We hebben deze combinaties zelf gebouwd en binnen vijftien tot dertig minuten werken ze. En dan kan je op een groot plein bijvoorbeeld het EK kijken", vertelt hij.

In totaal hebben ze bij XtremeLED in Eindhoven tien schermen in de verhuur. Waar je het thuis over inches hebt om aan te duiden hoe groot je tv is, heeft Foppen het over vierkante meters. "We hebben schermen van 12 vierkante meter, maar de grootste is 65 vierkante meter. Daarvoor hebben we zelf een vrachtwagentrailer omgebouwd om alles erin te krijgen."

Het uitklappen van hun grootste LED-scherm, of liever gezegd LED-muur, is indrukwekkend om te zien. Want de hele combinatie is uitgeklapt hoger dan een huis van twee verdiepingen en een zolder, en ook langer inclusief een redelijke tuin.

"We hebben vertrouwen, want tot en met de EK-finale is alles verhuurd."

Het scherm van 65 vierkante meter is bedoeld voor vijfduizend mensen en staat in Zwolle aan het water. Wie nog hoopt een scherm te kunnen boeken bij Foppen, heeft pech. "Na de gewonnen wedstrijd tegen Roemenië bleef mijn telefoon gaan. En veel ondernemers hebben vertrouwen in Oranje, want voor zowel de halve finale als finale hebben we alles verhuurd."

Het grootste LED-scherm past alleen maar in een vrachtwagen (foto: Omroep Brabant).
Het grootste LED-scherm past alleen maar in een vrachtwagen (foto: Omroep Brabant).

Dat ze bij XtremeLED in Eindhoven 'leeg' zijn, betekent volgens de eigenaar in ieder geval dat er heel veel gezellige oranjefeestjes zijn. En ja, hij doet goede zaken door het succes van het Nederlands elftal. Dat geldt ook voor Wiljan Bazelmans van Bazelmans Audio Visual uit Veldhoven. Want ook bij hem is nagenoeg alles verhuurd.

"We hebben alleen nog schermen van het formaat die ook bij de mensen thuis staan", zegt Bazelmans. Hij heeft de meeste van zijn LED-panelen verhuurd aan bedrijven die bijvoorbeeld een bedrijfsfeest hebben. "Die willen hun personeel en bezoekers dan toch de mogelijkheid geven voetbal te kijken. Ik denk dat er anderhalf uur weinig gefeest, maar vooral gekeken wordt."

Er verschijnt een grote lach op het gezicht van Bazelmans als hij terugdenkt aan Cody Gakpo's bevrijdende doelpunt tegen Roemenië. "Natuurlijk omdat hij van PSV komt, maar ook omdat het doelpunt heel goed uitkwam voor ons."

"Misschien hebben ze in België nog iets, die zijn uitgeschakeld."

Bazelmans verhuurt schermen voor binnen, maar heeft dus niks meer beschikbaar. Toch heeft hij nog wel een tip voor mensen die toch nog last minute iets willen organiseren. "Probeer het eens in België, die zijn al uitgeschakeld en zo ver weg is dat toch ook niet", zegt hij met een grote lach.

Dat bedrijven en evenementen snel moesten schakelen, blijkt wel uit de aanpassingen in de diverse programmeringen. Zo kunnen bezoekers van Breda Live kiezen tussen de band DI-RECT of het EK. Op WiSH Outdoor in Beek en Donk is het optreden van DJ Paul Elstak verplaatst van de zaterdag naar de zondag, zodat bezoekers het EK kunnen kijken.

Wiljan Bazelmans heeft ook geen grote LED-schermen meer voor het EK (foto: Omroep Brabant).
Wiljan Bazelmans heeft ook geen grote LED-schermen meer voor het EK (foto: Omroep Brabant).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Poll

Ga jij de wedstrijd op groot scherm kijken?