Grave is bang dat vestingstadje verdwijnt achter hoge kademuur
Bas Janssen van restaurant Colori heeft een terras aan de Maas. Vanaf je terrasstoel heb je nu nog een mooi uitzicht over de rivier. "We hebben al twintig jaar ons terras met dit uitzicht. Je ziet de bootjes voorbij komen. Dat maakt het goud."
Maar hij is bang dat het gaat veranderen. Een spandoek op de glazen wand op de muur moet laten zien wat de toekomst gaat worden. "Zo hoog gaat een muur worden", wijst hij. "Er komt minimaal 70 centimeter bovenop. Dan zit je op het terras achter een muur. Dan is het uitzicht weg. Dat zou desastreus voor me zijn."
Waterschap Aa en Maas is over langs de rivier bezig met plannen om de dijken op te hogen. Die zijn op dit moment hoog genoeg om het water van nu tegen te houden. Maar door klimaatverandering verwacht het waterschap dat er in de toekomst veel vaker hoogwater is en dat het water ook hoger komt.
Waar op andere plekken de dijk hoger gemaakt kan worden, is dat in Grave een puzzel. De Maas stroomt langs het centrum van het oude vestingstadje. Een kademuur beschermt Grave nu tegen het hoge water van de Maas.
Jos Derksen woont al zijn hele leven in het stadje. Hij zit op de kademuur en kijkt uit over de Maas. "Dit is zo’n mooi uitzicht. Ik snap dat er iets gedaan moet worden, maar dan wel op een manier waarop we het uitzicht houden. We zijn een stad direct aan de Maas en dat uitzicht mag niet verloren gaan."
Derksen vindt dat er iets anders moet gebeuren dan simpel de muur ophogen. "Alles behalve opmetselen", zegt hij. Hij is daarom een petitie begonnen om het waterschap op andere gedachten te brengen. Die petitie is al ruim zeshonderd keer ondertekend.
"Het zou misdadig zijn om dit uitzicht te verpesten."
Het waterschap Aa en Maas wil Grave niet zomaar achter een hoge muur laten verdwijnen. "Nee, het zou bijna misdadig zijn om dit uitzicht te verpesten", zegt waterschapsbestuurder Peter van Dijk.
"Voor de veiligheid moet er uiteindelijk 1,4 meter bij op de kademuur", legt de bestuurder uit. "Dat zou inderdaad een heel vervelende blinde muur worden. Het is dus niet zeker dat we voor een muur gaan kiezen. We kunnen het ook anders oplossen."
Zo denkt het waterschap bijvoorbeeld na over een glazen wand. "Maar het kan ook bijvoorbeeld een zelfopdrijvende kering worden", zegt Van Dijk. "Die komt dan omhoog als het water hoog komt te staan. Grave is een prachtig historisch stadje en daar moeten we rekening mee houden.”
Of er een hoge muur, glazen wand of zelfopdrijvende kering gaat worden, moet eind 2025 duidelijk worden.