Video

Op de fiets in actie tegen distributiecentrum: 'Dit wordt een ramp'

4 juli om 20:09 • Aangepast 16 juli om 02:01
nl
Honderden mensen uit Geldrop-Mierlo hebben donderdagavond op de fiets actie gevoerd tegen de bouw van een groot distributiecentrum op het grondgebied van Nuenen. De actievoerders verzamelden zich tussen Geldrop en Nuenen, waar het toekomstige distributiecentrum moet komen. Ze vinden het onvoorstelbaar dat al het vrachtverkeer straks dwars door het toch al drukke verkeer in Geldrop gaat rijden.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

Richard van de Burgt staat met een fel geel hesje vooraan in de stoet, om als vrijwilliger alles in goede banen te leiden. Op zijn hesje staat de tekst 'wij protesteren ook in uw belang.' Hij legt uit waarom hij fel gekant is tegen de bouw van het distributiecentrum: "Wij maken ons enorme zorgen. Hier op deze groene plek komt namelijk een distributiecentrum van vierenveertig voetbalvelden groot en dat gaat zoveel verkeer veroorzaken. Deze plek ligt niet aan de snelweg, maar precies tussen Geldrop en Nuenen. En dat betekent dat er straks duizenden vrachtwagens per week dwars door Geldrop gaan rijden."

De belangstelling voor de fietstocht is groot. Een paar honderd mensen zijn komen opdagen. Ze rijden van de plek waar het distributiecentrum moet komen, dwars door Geldrop, tot aan de McDonalds aan de snelweg A-67. Van de Burgt roept de mensen op om zich aan de verkeersregels te houden en niet op de rijbaan te gaan fietsen. Wel zullen ze onderweg veel lawaai maken, want ze willen gehoord worden. Ook gaan de voorste twintig fietsers bij iedere rotonde eindeloos rondjes rijden, totdat iedereen voorbij is gekomen.

"Als je niks doet, dan gebeurt er zeker niets".

Een vrouw die komt aangefietst om mee te doen met de actie zegt: "Het lijkt mij erg slecht als hier zo'n groot distributiecentrum komt. Al dat verkeer gaat door Geldrop natuurlijk, de luchtkwaliteit, de veiligheid, de drukte, nee dat moeten we niet hebben." Of de actie gaat helpen dat weet ze niet maar één ding staat vast voor haar: "Als je niks doet, dan gebeurt er zeker niets."

"Je krijgt straks een grote file tot aan de snelweg."

Erik Ketelaars uit Geldrop staat strijdbaar met een protestbord tegen het distributiecentrum in de startblokken om mee te gaan fietsen: "Als je naar de cijfers kijkt dan krijg je gewoon een grote file straks vanaf hier tot aan de snelweg A-67. En dat is iets wat wij willen voorkomen. Het distributiecentrum voegt economisch nauwelijks iets toe." Ketelaars woont zelf langs de doorgaande weg en ziet dat het nu al heel druk is: "Het is ongelofelijk wat hier gebeurt".

Even na zessen vertrekt de stoet fietsers, in de hoop de bouw van het gigantische distributiecentrum nog te kunnen voorkomen. Tot 4 augustus kan iedereen nog bezwaar maken tegen de komst.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!