Familie Hemmers maakt al veertig jaar kickbokskampioenen

7 juli om 12:00 • Aangepast 22 juli om 01:18
nl
Hemmers Gym is een grote naam in de kickbokswereld, want de Bredase familie levert al veertig jaar aan de lopende band kampioenen af. Het succes begon met vader Cor Hemmers (70) die als trainer grote triomfen beleefde met kickbokslegende Ramon Dekkers. Maar ook zijn zoon Nick (35) is een kampioenenmaker en kleinzoon Dani (11) staat al te trappelen.
Profielfoto van Ronald Sträter
Geschreven door

Het begon allemaal in juli 1984 in een garagebox in het centrum van Breda. Tot verbijstering van zijn collega's stopte Cor Hemmers als schaderegelaar bij een verzekeringsmaatschappij en begon een eigen sportschool. "Die vonden dat wel raar, ja", vertelt hij. "Want kickboksen was in die tijd een asociale sport. Het begin was dan ook moeilijk."

"Wij waren een sensatie en hebben de sport wereldwijd op de kaart gezet."

Maar in zijn omgebouwde garage werd Cor al snel succesvol. Dankzij zijn eigen ervaring als wedstrijdkarateka en kickbokser wist hij als trainer bij zijn pupillen de juiste snaar te raken. De grote doorbraak van Hemmers Gym was vooral ook te danken aan een zeer talentvol Bredaas jochie. Ramon Dekkers, zijn stiefzoon, bleek een heuse, ongepolijste diamant.

Wachten op privacy instellingen...

En dat leidde in de jaren negentig tot enorme successen. Onder de vleugels van stiefvader Cor werd Dekkers werd acht keer kickbokswereldkampioen en een grootheid in zijn sport. "Iedereen keek in de jaren tachtig naar Thailand, want dat was de bakermat van het kickboksen", vertelt Hemmers senior. "Maar toen kwamen wij daar ineens en versloegen hun kampioenen. Dat was een sensatie en we hebben daarmee de sport wereldwijd op de kaart gezet."

Maar ook zichzelf, want Hemmers Gym werd een begrip het wereldje. Door de jaren heen bedacht Cor Hemmers met zijn pupil Ramon Dekkers een eigen trainingssysteem dat tot op de dag van vandaag nog een familiegeheim is.

"Een geheim is een geheim", zegt zoon Nick Hemmers, die inmiddels als kickbokstrainer internationaal heel veel aanzien heeft. "En dat blijft zo, maar het is in ieder geval een heel persoonlijke aanpak en onze werkwijze is dat we altijd agressief de ring in gaan. Vooruit vechten is makkelijker dan achteruit lopen. We willen winnen én spektakel bieden. "

"Ik heb zelf veel vechtsporten beoefend", voegt zijn vader Cor nog toe. "Die heb ik overal ter wereld bestudeert en daar een systeem uit gehaald. Het is vrij simpel eigenlijk: je moet de sterkste punten van iemand naar boven halen."

Nick Hemmers geeft les bij Hemmers Gym.
Nick Hemmers geeft les bij Hemmers Gym.

Het lijstje met kampioenen na Dekkers is indrukwekkend groot en nog niet af. "Wij gaan hier in Breda nog veel meer kampioenen maken", zegt Nick Hemmers. "Het systeem van mijn vader blijf ik ontwikkelen en ik ben er trots op dat hij me dit heeft geleerd. Veel discipline en geen genoegen nemen met verliezen."

"Mijn kleinzoon heeft aanleg en trapt en slaat ook hard."

"Ik ben trots op de successen van Ramon en die van Nick". zegt Hemmers senior. "En dan komt mijn kleinkind er ook nog aan. Dat is een goede voetballer, want hij schiet hard. Maar hij trapt en slaat ook hard. Hij heeft aanleg voor kickboksen en het zou leuk zijn als hij de zaak ooit overneemt."

Dat wil de pas 11-jarige Dani wel, die soms al meetraint met de grote jongens. "Ja, dat lijkt me leuk", zegt hij. "Maar liever nog voetballer, want dan krijg ik niet zoveel klappen. En dat levert ook meer geld op. Dat is superbelangrijk, want dan kan ik allerlei dingen voor mijn vader kopen als hij oud is."

"Wat hij gaat doen, moet hij zelf weten", besluit opa Cor. "Maar misschien kan hij dan een grote foto van zijn opa aan de muur hangen. Vanuit die garagebox is uiteindelijk toch iets moois neergezet. Een echte onderneming en de sport is sociaal geaccepteerd."

Cor Hemmers in zijn jonge jaren en zelf nog actief.
Cor Hemmers in zijn jonge jaren en zelf nog actief.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!