De kunst van Loes is niet moeilijk: 'Happiness is my message'

5 juli om 15:29 • Aangepast 16 juli om 02:01
nl
'Magic Happens', zo heet het lijvige boek dat maandag verschijnt over kunstenaar Loes van Delft (33) uit Drunen. Het is een kleurrijk boek, hoe kan het anders: als kind maakte ze al kleurig en vrolijk werk. Die kindertekeningen vinden ook een plek in het boek, om te laten zien dat er een rechte lijn loopt van toen naar nu. Een rechte lijn naar succes, want haar werk wordt vandaag de dag wereldwijd verkocht en geëxposeerd. Loes van Delft is zondag te gast in de talkshow KRAAK. van Omroep Brabant.
Profielfoto van Arjo Kraak
Geschreven door

Haar kunst werd niet altijd even goed begrepen. Ze deed haar opleiding bij Sint Lucas in Boxtel. Toen ze daar naar toe ging dacht ze in een creatieve hemel terecht te komen, maar ze liep aan tegen wat ze ervaarde als 'strikte regels'. Ze bleef het kind dat niets had met 'serieuze' kunst die uitleg vereist. Gewoon kijken en voelen, dat is het, en daarmee blijheid in de wereld brengen. Ze voelt zich meer thuis in haar eigen fantasiewereld dan in de serieuze grote mensenwereld, en dat is altijd zo gebleven.

Toch heeft ze onmiskenbaar ook het commerciële talent om haar kunst aan de man te brengen. Enkele jaren geleden werd ze benaderd door een museum in China dat een groot deel van haar werk wilde kopen. Ze vertrouwde het niet helemaal, maar ze stuurde haar banknummer terug met het bedrag dat daarop gestort moest worden. Het geld werd prompt overgemaakt en sindsdien is haar werk ook in China te zien.

Veel publiciteit kreeg ze ook toen ze dik anderhalf jaar geleden een kind kreeg van zanger Douwe Bob. Ze was de enige niet, en dat leidde tot veel roddel en achterklap. Maar ze is gelukkig met haar dochter Bobby-Lou. En het droeg bij aan haar bekendheid als kunstenaar.

Ook het feit dat ze haar lippen heeft 'laten doen' maakt dat mensen haar kennen. Loes van Delft, is dat die kunstenares met die lippen? Ze zijn ook opvallend vol, die lippen. Zelf ziet ze het als een handelsmerk. Er is zoveel kunst, je moet opvallen. De bekende Amerikaanse popart-kunstenaar Andy Warhol, waaraan ze zich spiegelt, had ook zoiets: zijn opvallende piekerige grijze haren.

Verder in KRAAK
Bart Hülters woont alleen maar in een stenen huis omdat er geen woonwagen voor hem beschikbaar is. Afgelopen weekend hield hij een buurtborrel bij het woonwagenkamp in de Haagse Beemden in Breda om te laten zien dat er van alle vooroordelen niks klopt.

Tristan Tulen uit Den Bosch vertegenwoordigt als enige schermer ons land bij de Olympische Spelen eind deze maand. En hij heeft niet het motto ‘meedoen is belangrijker dan winnen’. Nee, hij gaat voor het eremetaal.

KRAAK. wordt elke zondag om 12 uur live uitgezonden en daarna herhaald. Het programma wordt ook uitgezonden via Brabant+.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!