Video

Schoenmaker heeft het druk voor de Vierdaagse: 'Ik werk hele avonden door'

5 juli om 19:00 • Aangepast 16 juli om 02:01
nl
Nog anderhalve week en dan begint de Nijmeegse Vierdaagse weer. Dat betekent dat de wandelschoenen van al die duizenden wandelaars weer tiptop in orde moeten zijn. Dat merkt schoenmaker Wil Hendriks uit Boxmeer. Hij heeft het de laatste tijd enorm druk met het repareren van kapotte naden en het plakken van nieuwe zolen.
Profielfoto van Jos Verkuijlen
Geschreven door

Wil pakt een paar wandelschoenen en begint de naden te stikken. “Dit is één van de 20 tot 25 paar wandelschoenen die we nu per week repareren”, zegt hij. “Iedereen wil weer strak aan de Vierdaagse beginnen.”

Maar het zijn niet alleen Vierdaagse-lopers die zorgen voor de drukte bij Wil. “Ja er zijn hier veel Vierdaagse deelnemers in de buurt, maar er zijn ook veel wandelclubs. Sinds corona zijn steeds meer mensen gaan wandelen. En dat merken we.” De schoenmaker is er heel erg druk mee. “We werken nu ook in de avonden door.”

Drukte bij de schoenmaker (foto: Jos Verkuijlen).
Drukte bij de schoenmaker (foto: Jos Verkuijlen).

Hij loopt naar een schap in zijn schoenmakerswinkel. Op een rij naast elkaar staan ongeveer twintig paar wandelschoenen. Een deel is al klaar en een deel moet gerepareerd worden. Wil pakt een schoen van de plank. Ze zien er versleten uit en de zool zit helemaal los. “Die is helemaal poreus geworden”, zegt Wil. “Maar met een nieuwe zool en wat liefde lopen ze straks weer helemaal fantastisch.”

Volgens de schoenmaker is het belangrijk dat je wandelschoenen op orde zijn. “Als je elke dag 40 of 50 kilometer gaat lopen, moet je zorgen dat je voet goed afwikkelt. Dat het mooi loopt.” En dat kan betekenen dat er bijvoorbeeld een nieuwe zool onder moet.

"Je hebt ze vaker aan dan je zondagse stappers."

Wil is dan ook duidelijk wat het geheim van een goede wandelschoen is. “Hij moet goed afwikkelen”, herhaalt hij nog eens. “De schoen moet als het ware als een halve bal rollen naar de volgende stap. En die zet je nogal wat tijdens de 4Daagse.”

En dus zegt hij dat mensen hun schoenen soepel moeten houden. “Alleen inspuiten om ze waterafstotend te maken is niet genoeg. Je moet de schoenen ook voeden. Je moet ze een beetje vertroetelen. Het zijn dan wel 'maar' wandelschoenen, je hebt ze vaker aan dan je zondagse mooie stappers.”

Wil heeft een enorme liefde voor schoenen. “Het is mooi als ze totaal scheef of versleten zijn en dat nadat ik ze gemaakt heb mensen weer zonder problemen kunnen lopen.” En af en toe stuurt een klant hem dan een kaartje. “Die kreeg ik van iemand die naar Santiago de Compostella liep. Perfect gerepareerd en dankzij die schoenen heb ik het uitgelopen, stond er. Ja, daar ben ik dan wel trots op.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!