Video

Voetbalkoorts stijgt: 'Als Oranje wint, gaan we voor Nederland toeteren'

6 juli om 19:50 • Aangepast 21 juli om 03:01
nl
De drukte en de spanning kunnen niet tippen aan die in Berlijn, maar ook in Brabant raken deze zaterdag steeds meer voetbalfans in de ban van Nederland – Turkije. Nederlandse én Turkse voetballiefhebbers. In Rijen worden zelfs ruim driehonderd mensen verwacht die samen op een bedrijfsterrein naar de kwartfinale van het Europees kampioenschap komen kijken. In Veldhoven was het zaterdag eerder op de middag al oranje boven.

Aan het begin van de avond meldden de eerste bezoekers zich op het complex van spuiterij BPS in Rijen. Een groot scherm, van zo’n 5 bij 3 meter, hangt al klaar om er de wedstrijd op te kunnen volgen. Heel veel Turken, maar ook Nederlanders uit de wijde omgeving zullen er op af komen.

Honderden stoelen staan in rijen klaar (foto: Imke van de Laar).
Honderden stoelen staan in rijen klaar (foto: Imke van de Laar).
"De Turken gaan door tot de laatste snik."

Eén ding is zeker: ze gaan er samen een voetbalfeest van maken. Murat Toker is hiervan overtuigd. De 45-jarige eigenaar van BPS heeft voor alles gezorgd, stoelen, maar ook eten en drinken. Zijn kinderen zullen er ook zijn, net als zijn personeel en vele vrienden. “Het werd steeds groter en groter”, glundert Toker.

Maar voor wie is hij eigenlijk deze avond? “Zeker voor Turkije”, reageert hij direct. “Maar ook wel voor Nederland. Ze moeten wel weten dat de Turken doorgaan tot de laatste snik. En och, mocht Nederland, winnen, dan gaan we gewoon voor Oranje toeteren.”

Ook dan zullen er voor de halve finale stoelen klaar worden gezet. Toker: “Ik sta altijd in de halve finale, we gaan het zien!”

Murat Toker, vooral voor Turkije, maar ook Oranje-fan (foto: Imke van de Laar).
Murat Toker, vooral voor Turkije, maar ook Oranje-fan (foto: Imke van de Laar).
"We vinden het leuk om de verjaardag tegelijk met het EK te vieren."

In Veldhoven heerste zaterdagmiddag al vroeg een oranje stemming. Althans, bij een groep van ongeveer twintig vrouwen en mannen. In het oranje gestoken reden ze urenlang door dorp. “Eén van ons, Vere Assinck, is 23 geworden en omdat dat samenviel met het EK, leek het ons wel leuk om het op deze manier vieren”, vertelt Sterre Lubse. In tegenstelling tot Toker weet de 24-jarige Veldhovense één ding zeker: “Het Nederlands elftal gaat winnen, maar de ploeg zal wel op fysiek en tactisch gebied tegenstand moeten verwachten.”

De Veldhovense Oranjefans (foto: Sterre Lubse).
De Veldhovense Oranjefans (foto: Sterre Lubse).

Horen we hier een kenner? Voetbalverstand zullen Sterre en haar vriendinnen best kunnen hebben: “We staan elk seizoen langs de kant wanneer het eerste elftal van RKVVO (Veldhoven-Oerle) thuis speelt. Voetballen doen we zelf niet, althans niet in clubverband. Dat doen we bij Basko, de hockeyclub, hier in Veldhoven, in een vriendinnenteam.”

Na de tocht met de bierfiets volgde een etentje in Meerhoven. Deze avond is de groep te vinden op het D’Ekkerplein in Veldhoven, dat tijdens het EK is omgedoopt in Oranjeplein. Om het feestje voort te zetten.

Elders in Brabant wordt tijdens muziekfestivals, zoals Wish Outdoor in Beek en Donk en Breda Live, ook het voetbal gevolgd. In Breda zou als klap op de vuurpijl Marco Schuitmaker het publiek trakteren op zijn EK-knaller 'Oranjewaarder'. En in Den Bosch staat er zelfs tijdens een bruiloftsfeest een scherm, zodat niemand iets hoeft te missen.

Ondertussen is ook de vlam overgeslagen naar de Duitse politie, die als zovelen onder de indruk is geraakt van Snollebolleke's 'Links Rechts'.

Wachten op privacy instellingen...
Betsy en Babs zijn er ook klaar voor.
Betsy en Babs zijn er ook klaar voor.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!