Video

Tekenbeetseizoen van start, boswachter Frans geeft spoedcursus tekentheorie

8 juli om 09:45 • Aangepast 18 juli om 02:00
nl
In de komende weken worden waarschijnlijk meer mensen dan anders gebeten door teken. Het hoogtepunt van het tekenbeetseizoen valt precies tegelijk met het begin van de zomervakantie. Maar hoe slaan deze beestjes toe en wat moet je er tegen doen? Boswachter Frans Kapteijns deelt zijn tekentips.
Profielfoto van Rik Claessen
Geschreven door

Warm en vochtig weer: teken zijn er dol op. En dat zijn nu precies de weersomstandigheden die komende weken verwacht worden. Laat het nu ook nog eens het begin van de zomervakantie zijn, waarin veel mensen de natuur in trekken, en het aantal tekenbeten zal fors pieken. Dat verwachten onderzoekers van de Universiteit van Wageningen en het RIVM. Waar moet je allemaal op letten bij deze beestjes? Frans Kapteijns geeft een spoedcursus.

Dit artikel kun je ook bekijken in onderstaande video waarin de presentator met behulp van AI is gegenereerd:

Omroep Brabant experimenteert met het laten presenteren van artikelen met behulp van AI. Hierdoor kunnen we met weinig moeite mensen bereiken die bijvoorbeeld moeite hebben met lezen of liever video’s kijken. De inhoud is gemaakt door journalisten en is geen vervanging voor echte presentatoren. Reageren? Mail ons: [email protected].

Vallen niet uit bomen
Hoewel het tekenseizoen nu pas van start gaat, kunnen de beestjes het hele jaar toeslaan. En dat toeslaan doen ze niet door zich uit bomen naar beneden te laten vallen. "Dat zou onmogelijk mikken zijn om op een zoogdier te landen", lacht Kapteijns. "Het zijn spinachtigen. Ze stappen gewoon van plant op mens of dier over."

Als ze eenmaal op je gekropen zijn, zoeken de teken warme en vochtige plekken op. Omdat ze zo klein zijn, slechts 1 tot 3 millimeter groot, zijn ze makkelijk over het hoofd te zien. Let dus goed op met controleren. "Denk hier aan de oksel, knieholten, liezen, en in de nek", somt Kapteijns op. "Vergeet ook niet rondom de broekriem te controleren!", voegt hij er nog aan toe.

LEES OOK: Opletten geblazen: 1 op de 3 tekenbeten gebeurt in de tuin

Tekenbeet
Als een teek je eenmaal gebeten heeft, is het volgens Kapteins ontzettend belangrijk dat je deze voorzichtig eruit haalt. "Je moet de teek netjes verwijderen. Trek hem er niet zomaar af, dan kan het gaan zweren. Plak dan een plakbandje op het plekje of teken er een kringetje omheen.

Als er na twee dagen nog een rood of wit bultje zit moet je naar de huisarts. Meteen na de tekenbeet zit er ook een bultje. Maar dit is vergelijkbaar met een muggenbeet." Wachten met naar de huisarts gaan totdat er een rood kringetje om de beet verschijnt, noemt Kapteijns 'achterhaald'. Je krijgt alleen de ziekte van Lyme als de teek de 'Borrelia burgdorferi' bacterie bij zich draagt.

LEES OOK: Tekenbeet veranderde Edwins leven voorgoed: 'Gevolgen worden onderschat'

Zitten er teken in jouw gebied? Dan betekent dat niet het einde van de wereld. "Als jij gewoon over een pad loopt, is er niks aan de hand. Daar kunnen teken niet overleven. Als je door struiken loopt moet je beter oppassen. Als je een korte broek draagt of een lange broek en korte sokken, dan zijn ze er zo bij. Als oplossing kun je nog je broek in je sokken stoppen", sluit Kapteijns af.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!