Video

Toeterende Bianca wordt op de bon geslingerd: 'Zo flauw, iedereen toeterde'

7 juli om 20:03 • Aangepast 16 juli om 02:00
nl
Voor Bianca Grootbleumink kwam er voortijdig een einde aan de feestvreugde na de overwinning van het Nederlands elftal. Handhaving Breda gaf haar een boete wegens 'onnodig veroorzaken van geluid met een motorvoertuig', ofwel onnodig ‘tüteren’. Kosten: 180 euro plus 9 euro administratiekosten. “Het slaat nergens op: iedereen was aan het toeteren.”
Profielfoto van Arnold Tankus
Geschreven door

Bianca (47) was zaterdagavond samen met haar partner Aukie Hoekstra en stiefzoon Aukie junior (10) op bezoek bij vrienden en familie in Breda om naar de kwartfinale tegen de Turken te kijken. Na de wedstrijd reden ze terug naar hun woonplaats Tilburg en kwamen in het centrum vast te zitten in het feestgedruis. “Iedereen toeterde, er hingen mensen uit de autoramen met vlaggen, iedereen blij”, vertelt Bianca. “Wij sloten aan in een stoet en toeterden mee. Vervolgens kregen we een stopteken van handhaving. Aukie en ik keken elkaar nog verbaasd aan: dat is toch niet voor ons?”

Bianca (midden) op het oranjefeestje van vrienden en familie voordat ze de boete kreeg (foto: Bianca Grootbleumink).
Bianca (midden) op het oranjefeestje van vrienden en familie voordat ze de boete kreeg (foto: Bianca Grootbleumink).

Maar het stopteken was wel voor Bianca en handhaving slingerde haar op de bon. Voor onnodig toeteren dus. “En dat terwijl ik een filmpje heb gezien waarin je handhaving Breda zelf ook mee ziet toeteren. Ik vind het zo ver gezocht, een waarschuwing had toch ook gekund?” Ze snapt heus wel dat je niet zomaar midden in een woonwijk mag toeteren. "Maar dit is toch een unieke situatie", vraagt ze zich af.

In het filmpje dat door Aukie is gemaakt, is duidelijk te horen dat er inderdaad door andere auto's wordt getoeterd. Als Bianca en Aukie tegen de handhaver zeggen dat ze dit bij toeterende Turken niet hadden gedaan, ontkent hij dat: “Dan hadden we dat ook gedaan”, zegt hij.

Op meer plekken toeterboetes
Vorig jaar werden in Eindhoven 75 automobilisten bekeurd op Woenselse Markt. Daar vierden Turkse Eindhovenaren de verkiezingsoverwinning van president Erdogan waarbij de nodige verkeersregels, zoals claxonneren, aan de laars werden gelapt.

LEES OOK: Toeteren na winst president Erdogan: 75 boetes uitgedeeld

Hoeveel boetes er zaterdagavond zijn uitgedeeld is niet duidelijk. Breda is niet de enige gemeente waar er is gehandhaafd op toeteren. Zo werden er in Arnhem dit weekend tientallen boetes uitgedeeld voor gevaarlijk gedrag in het verkeer, waaronder onnodig claxonneren.

Bianca gaat ‘zeker weten’ bezwaar maken, zegt ze, want ze blijft het oneerlijk vinden. Mocht Nederland woensdag in de halve finale winnen van de Engelsen, denkt ze niet nog een keer toeterend door de straten te rijden. “Nee, waarschijnlijk niet. Dat is me te duur.”

Je mag bijna nooit toeteren

Even toeteren naar je bekenden voordat je vertrekt? Claxonneren als iemand te lang stil staat? Het mag allemaal niet. Sterker nog, je mag eigenlijk nauwelijks claxonneren. Volgens de regels mogen geluids- en knippersignalen alleen gebruikt worden om dreigend gevaar af te wenden.

Let op: voor onnodig claxonneren geldt een boete van 180 euro. Deze overtreding heeft een zogeheten feitcode, in dit geval R 419. Agenten schrijven wel eens een boete uit voor onnodig geluid maken met je auto (feitcode R 522). Die boete is hoger: 280 euro. Die kan je krijgen door spelen met gasgeven als je stilstaat, of als je uitlaat meer geluid maakt dan zou moeten, maar dus niet voor claxonneren.


In dit filmpje, gemaakt door Aukie, wordt het stel op de bon geslingerd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!