Wandelroute moet sfeer oude NAC-stadion aan de Beatrixstraat doen herleven
De plaats waar ooit het oude NAC-stadion stond, is nu een woonwijk. Het enige dat nog aan de vervlogen tijd herinnert, is een plaquette ter hoogte van de oude hoofdingang. En dat is veel te weinig, zo vinden de supporters van de stichting Samen voor NAC. Het roemruchte stadion van weleer verdient een groter eerbetoon.
Bekijk hier een promotiefilmpje van de Remember Beatrix Route:
"Er ligt 56 jaar Bredase geschiedenis", vertelt mede-initiatiefnemer Bas van Poppel. "Ik woonde om de hoek en ben er - net als velen - mee opgegroeid. Ik mis de actie, de gezelligheid, het intieme en de saamhorigheid. Lief en leed is er gedeeld. Elke wedstrijd was er wel wat."
"In de oorlog heette de Beatrixstraat op last van de Duitsers Speelveldstraat."
En juist die herinneringen willen de supporters levend houden met een nostalgische wandeltocht door de wijk Boeimeer. "Op de route komen mensen op zeven punten een afbeelding tegen", legt secretaris Maarten Akkermans uit. "Je kunt het plaatje vervolgens scannen met je telefoon en dan krijg je daarop animaties te zien. Dat kunnen foto's of video's zijn, maar ook oude krantenknipsels bijvoorbeeld."
"Het kan gaan over die keer dat het dak van de B-side in brand stond of over de lichtmast waarvan de supporters de sleutel hadden zodat ze er vuurwerk konden verstoppen", vervolgt Maarten. "Maar we interviewen bijvoorbeeld ook oud-speler Ton Cornelissen die vertelt over de kleedkamergeheimen. De onderwerpen komen uit de gehele periode en niet alleen uit de treurige jaren tachtig of de happy jaren negentig."
En mensen moeten er volgens hem ook iets van opsteken. "Tijdens de tweede wereldoorlog heette de Beatrixstraat op last van de Duitsers bijvoorbeeld Speelveldstraat", geeft de secretaris van Samen voor NAC hiervan een voorbeeld. "Het moet een compleet beeld worden."
Onze kinderen moeten begrijpen dat er niet alleen Messi's en Ronaldo's zijn."
Samen voor NAC wil het project in het seizoen 2025-2026 realiseren, maar daar is wel 60.000 euro voor nodig. De helft is inmiddels als subsidie toegezegd door de gemeente Breda, op voorwaarde dat de andere helft - 30.000 euro - door NAC-supporters wordt opgehoest. "Daarvoor hebben we een actie bedacht", vertelt Maarten. "John van Ierland heeft een supervette A2-tekening gemaakt, gebaseerd op een legendarische foto van het stadion aan de Beatrixstraat van Marco Magielse. Die laten we signeren door achttien oud-spelers en deze kan - in beperkte oplage - ingelijst gekocht worden voor 250 euro. Compleet met preegstempel (red. notarissstempel) en certificaat."
Eén van die oud-spelers die signeert is Ton 'Toto' Cornelissen die in het seizoen 1990/1991 maar liefst 35 goals maakte voor NAC. "Ik heb mooie herinneringen aan de Beatrixstraat, dus natuurlijk doe ik daaraan mee", zegt hij. "Ik heb er veel doelpunten gemaakt en er een warm gevoel bij. Er zit hier zo veel nostalgie dat dit afgebroken stadion zo'n historische wandeling wel verdient."
Want dat is ook belangrijk voor de jongere generaties, zo weet Bas van Poppel. "Onze kinderen zijn allemaal echte diehard NAC-supporters, maar dat moesten we ze ook een beetje leren. Zo'n historische wandeling helpt daarbij. Dat ze begrijpen dat er niet alleen maar Messi's en Ronaldo's zijn."