Brandstichting met molotovcocktails in Nuland: 3,5 jaar celstraf geëist

8 juli om 12:55 • Aangepast 16 juli om 02:02
nl
Een 23-jarige man uit Eindhoven en een 41-jarige man uit Rotterdam hebben molotovcocktails onder een auto gegooid en tegen een huis aan de Akkerpolei in Nuland. Ze hebben al een bekennende verklaring afgelegd voor de brandstichtingen in september vorig jaar. De officier van justitie heeft maandagochtend tot 3,5 jaar celstraf geëist voor deze actie.
Profielfoto van Megan Hanegraaf
Geschreven door

“Het is nooit mijn intentie geweest om een huis in brand te steken of iemand lichamelijk pijn te doen,” zegt de 23-jarige man vanuit het verdachtenbankje in de Bossche rechtbank. “Ik kan er met mijn hoofd niet bij dat ik dit heb gedaan.”

Op 1 september vorig jaar gooide hij een brandende fles met benzine tegen de serre aan de achterkant van een huis in Nuland. De fles doofde vanzelf en er raakte niemand gewond. Ondanks dat was het een 'heel gevaarlijke' situatie, omdat er op dat moment vier volwassenen, een kleuter en een pasgeboren baby in het huis waren. Een 41-jarige man gooide een molotovcocktail onder een auto die naast het huis geparkeerd stond. De auto vatte vlam en was niet meer te redden.

“Er werd ons gevraagd om brand te stichten.”

Er was maandagochtend geen discussie óf de verdachten de molotovcocktails hadden gegooid. Beiden hebben tijdens een eerdere zitting al een bekennende verklaring afgelegd. Daarom ging het vooral over de vraag waarom de verdachten dit hebben gedaan. “Er werd ons gevraagd om brand te stichten,” zeggen beide verdachten. De 23-jarige man zou de opdracht hebben gekregen, maar wil niet zeggen wanneer en van wie hij de opdracht heeft gekregen. “Ik spreek niet in volledige vrijheid.”

De politie denkt dat Antoon R. de opdrachtgever is. Hij is de ex-partner van de bewoonster van het huis. Hij zat op het moment van de brandstichting vast voor het ontvoeren van zijn ex. De 23-jarige verdachte heeft telefonisch contact gehad en is op 31 augustus, de dag voor de brand, op bezoek geweest in de gevangenis.

"Ze hebben zelf de keuze gemaakt om dit te doen."

Beide verdachten betuigden maandagochtend meerdere keren spijt. Ze noemden hun actie dom en niet doordacht. Ook de officier van justitie ‘ziet twee verdachten die echt spijt hebben en dat ze in een opwelling hebben gehandeld’. “Maar ze hebben eerder de keuze gemaakt om dit te doen. Op dat moment was het blijkbaar nodig om een auto in brand te steken en een molotovcocktail naar het huis te gooien.”

Tegen de 41-jarige Rotterdammer is 3,5 jaar celstraf, waarvan 1 jaar voorwaardelijk, geëist. De officier van justitie: “Ik eis een forse detentiestraf maar ook een forse stok achter de deur om te voorkomen dat hij opnieuw besluit zoiets te doen.”

Ook de 23-jarige verdachte krijgt 3,5 jaar celstraf opgelegd, maar daar zit geen voorwaardelijk deel bij. “Er hing nog zes maanden detentie boven zijn hoofd voor een eerdere veroordeling. Hij is in zijn proeftijd weer de fout ingegaan, dus ik zie niks in een voorwaardelijk deel.”

De slachtoffers zijn inmiddels verhuisd, maar zijn nog steeds bang. Ze hebben nadrukkelijk verzocht om een contactverbod en daar geeft justitie gehoor aan. “Want dit dossier ademt dat er van alles zou kunnen gebeuren vanuit detentie.”

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!