Video

Carnaval in Nispen is gered: 'Een hele opluchting'

8 juli om 15:57 • Aangepast 16 juli om 02:03
nl
Carnaval in Nispen is gered. Door het opstappen van de Prins, de Nar, Grote Boer, voorzitter, secretaris en een aantal leden kwam het feest in acuut gevaar. Nu zijn acht nieuwe mensen gevonden en dus kan Aopelaand opgelucht adem halen. "Dit voelt heel goed", zegt oud-voorzitter Jack Goorden.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

Stichting Carnaval Nispen stelde afgelopen voorjaar een strakke deadline: is er voor 1 juli geen nieuwe aanwas, dan houdt het op. "Ik had niet verwacht dat het zo moeizaam zou gaan," beschrijft Goorden de zoektocht. De organisatie ging zelf van deur tot deur om mensen te werven. Het bleek een ongekend moeilijke taak.

"De club is zelfs groter geworden."

Nu is er dan toch witte rook. "We zijn gered! De club is zelfs groter geworden," roept hij uit van blijdschap. De carnavalsoptocht, de kindermiddag, de ouderenmiddag: het kan allemaal weer doorgaan. De Stichting Carnaval Nispen is verantwoordelijk voor al deze evenementen. Toch zoekt ze nog wel een Grote Boer als metgezel voor de Prins.

Goorden was 33 jaar voorzitter, maar hij besloot vorig jaar al om definitief te stoppen. Toen ook de Grote Boer, de Nar en de secretaris dit jaar wilden stoppen en er een groot tekort aan leden was, kwam het carnavalsfeest in Nispen in gevaar. De carnavalscrisis is nu afgewend.

De deadline leverde een stortvloed aan reacties op. "Op straat spraken mensen me aan. 'Is het echt zo serieus?' vroegen ze dan," vertelt Goorden. "Het heeft echt indruk gemaakt."

"Het is tijd voor de jeugd."

En er is nog meer goed nieuws. De nieuwe voorzitter is een vrouw, wat de organisatie wilde. "De nieuwe Nar heeft hetzelfde postuur als de oude," lacht Goorden. "Dus een nieuw pak is niet nodig."

De helft van de acht nieuwe leden komt van buiten Nispen, vaak oud-bewoners. "De opkomst vanuit het dorp zelf was teleurstellend. Ik ben dus wel wat teleurgesteld in mijn dorpsgenoten," zucht hij. Maar nu kan de voorzitter na ruim 33 jaar wel met pensioen. "Het is tijd voor de jeugd!" zegt hij opgelucht.

Eerder maakte Omroep Brabant deze reportage:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!