Video

Kampeerplaatsen verdwijnen uit Brabant, vakantieparken flink gegroeid

8 juli om 21:00 • Aangepast 18 juli om 02:00
nl
Het aantal Brabantse kampeerplaatsen wordt steeds schaarser. In de afgelopen tien jaar zijn er veel slaapplaatsen verdwenen, terwijl vakantieparken als paddenstoelen uit de grond schieten. Dat blijkt uit een analyse van cijfers van het CBS.
Profielfoto van Rens Knapen
Geschreven door

De populairste locatie is overduidelijk Kaatsheuvel. Om en nabij de thuishaven van de Efteling en Tilburg liggen maar liefst tien vakantieparken waar vakantiegangers welkom zijn. Van de 34 vakantieparken die Brabant telt, zijn de meeste in handen van Roompot. Maar liefst zes vakantieparken zijn onderdeel van deze keten. Ook Landal Greenparks is een grote speler; de organisatie heeft vijf vakantieparken in haar bezit.

Dit artikel kun je ook bekijken in onderstaande video waarin de presentator met behulp van AI is gegenereerd:

Omroep Brabant experimenteert met het laten presenteren van artikelen met behulp van AI. Hierdoor kunnen we met weinig moeite mensen bereiken die bijvoorbeeld moeite hebben met lezen of liever video’s kijken. De inhoud is gemaakt door journalisten en is geen vervanging voor echte presentatoren. Reageren? Mail ons: [email protected].

Zoom in op de kaart om de precieze locatie te zien.

Wachten op privacy instellingen...

De meeste parken zijn dan ook in het midden van de provincie te vinden. Hier is het aantal slaapplaatsen in vakantieparken de afgelopen tien jaar met meer dan 50 procent gestegen. In het oosten is deze groei wat kleiner (vijf procent in Noordoost, acht procent in Zuidoost), in het westen neemt het aantal vakantieparken zelfs met tien procent af.

Klik op de regio om de precieze percentages te bekijken.

Wachten op privacy instellingen...

Het aantal kampeerplaatsen is de afgelopen tien jaar in de hele provincie juist afgenomen. Vooral in het oosten verdwijnen of krimpen veel campings; het aantal slaapplaatsen is hier de afgelopen tien jaar met meer dan een kwart gekrompen.

'Camperaar'
Doodzonde voor de echte kampeerliefhebber, vindt Dennis van Orsouw. Dennis trekt er vaak vanuit Rosmalen op uit met de camper. Samen met partner Nancy en teckel Daisy delen zij ervaringen op hun eigen YouTube-kanaal. Als echte ‘camperaar’ wil hij graag blijven bewegen en voelt hij zich niet thuis in een vakantiepark.

Ook worden de kleine, persoonlijke campings steeds vaker overgenomen door grote organisaties: “Je ziet steeds vaker dat campings worden opgeslokt door de grote jongens. Ineens moet je inchecken bij een zuil en komt de beheerder één keer langsrijden in een golfkarretje om te kijken of alles naar wens is. Heel onpersoonlijk”, vindt Van Orsouw.

Wachten op privacy instellingen...

Maar Van Orsouw blijft optimistisch. Dennis ziet steeds meer kleinschalige campings opduiken, met name op land van boeren die moeten vergroenen: ”Laatst sliepen we nog naast een melkveehouderij. Die boer moest de helft van zijn veestapel inleveren, waardoor er twee weilanden vrijkwamen, die zijn vervolgens omgetoverd tot 30 kampeerplaatsen. Daar komt de beheerder nog een praatje maken en kun je ‘s ochtends samen een eitje bakken. Dat vind je op grote campings niet meer.”

Aanraders
Voor zij die wat avontuurlijker willen kamperen in Brabant, heeft Dennis een aantal aanraders: “In Nistelrode ligt een heel mooie kampeerplek, De Landing, met uitzicht op een zweefvliegveld. In Wintelre heb je Buikheidehuys, een geweldige plek midden in de bossen, praktisch bij mensen in de achtertuin. Camperplaats De Rucphense Weide is ook echt een aanrader!”

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!