Tieners in de sportschool: 'Ze jutten elkaar op en dat kan gevaarlijk zijn'

16 juli om 20:30 • Aangepast 30 juli om 07:59
nl
Jongeren gaan steeds vroeger naar de sportschool. Onder het motto 'bewegen is gezond'. Maar als jongeren met zware gewichten aan de slag gaan, kan dat voor blessures zorgen. Ook is het gebruik van doping verleidelijk zodra ze minder snel spiermassa kweken dan leeftijdsgenoten, waarschuwt een expert.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

Een 16-jarige jongen die, liggend op een drukbank in de sportschool, zware gewichten omhoog drukt. Dit soort beelden kom je overal op social media tegen. "Jongeren zien die beelden en willen hetzelfde uiterlijk", zegt sportonderzoeker Agnes Elling, die in Amsterdam bewegingswetenschappen studeerde en op sportonderzoek promoveerde bij Tilburg University.

Ze spreekt over schoonheidsidealen. "Als jongeren van jouw leeftijd een filmpje tonen, waarin ze een six-pack laten zien, wil jij ook zo'n gespierde buik. Dus ga je naar de sportschool."

Die fitnesscentra hanteren wel vaak leeftijdseisen. Zo kun je tussen je 12e en 16e vaak alleen terecht als ouders een verklaring tekenen. En er moet dan iemand ouder dan 16 met de jongeling meedoen. Maar in de praktijk komen jongeren onder de 16 ook zonder begeleiding binnen, aldus verschillende onderzoeken.

"En niet alle sportscholen bieden even goede begeleiding. Terwijl dat, zeker als kinderen nog in de groei zijn, wel nodig is. Jongeren mogen zichzelf wel opdrukken, maar ze mogen niet met gewichten werken, tenzij heel licht. Anders heb je kans op ernstige blessures", weet Elling.

"Jongens jutten elkaar op"

Het probleem volgens haar: sommige jongens worden te fanatiek en slaan door. Ze komen bijna iedere dag in de sportschool. En ook al doe je zware oefeningen, dan nog neemt bij de een de spiermassa niet zo snel toe als bij de ander. "Jongens sporten vaak in groepjes en jutten elkaar op. Je kunt dan worden verleid om doping te nemen om sneller en beter resultaat te boeken. Doping is op social media eenvoudig verkrijgbaar. Ouders en medewerkers van de sportschool moeten het goed in de gaten houden", zegt Elling.

Ze snapt wel dat fitness een populaire sport is. "Bij een voetbalclub zit je vast aan vaste trainingstijden en wedstrijdtijden. Fitness is flexibel, je kunt het op ieder tijdstip, elke dag van de week doen."

LEES OOK: Ole is fitste tiener van Nederland: ‘Meer aandacht van jongens dan meiden’

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!