Wateroverlast door flinke regenbui? Dit moet je dan doen

9 juli om 16:42 • Aangepast 19 juli om 02:03
nl
De flinke onweersbuien die dinsdagavond voorspeld zijn, kunnen gepaard gaan met veel neerslag. Volgens het KNMI is twintig tot veertig millimeter neerslag in korte tijd mogelijk. De kans is groot dat er wateroverlast ontstaat. Ondergelopen straten, kelders en misschien wel lager gelegen huizen. Maar wat moet je doen als de boel blank komt staan?
Profielfoto van Collin Beijk
Geschreven door

De veiligheidsregio Midden- en West-Brabant roept inwoners met waterschade aan hun woning of bedrijf nadrukkelijk op om bij geen acuut gevaar niet 112 te bellen. De alarmlijn kan dan overbelast raken.

Als ruimtes in huis onderlopen of de riolering in huis het water je woning instuurt in plaats van eruit, moet je zelf actie ondernemen of een gespecialiseerd bedrijf inschakelen. Het is niet zo dat de brandweer niet wil helpen, maar zeker als er veel noodgevallen zijn, is daar volgens de veiligheidsregio geen tijd voor.

Direct gevaar
Je moet de brandweer wel bellen als er risico is op kortsluiting of brand door wateroverlast. Ook voor losliggende putdeksels kun je de brandweer bellen.

Maar als mensen zich door de wateroverlast niet in veiligheid kunnen brengen, dan moet je geen seconde twijfelen en 112 bellen. Dat geldt ook als je weet dat familie, vrienden of buren in direct gevaar verkeren.

Dit kan je doen
En wat moet je doen als het water plotseling je kelder of huis instroomt? Verzekeraar Interpolis heeft wat tips voor je:

Tijdens de plensbuien

  • Zorg dat waardevolle spullen op een droge en hoge plek staan.
  • Doe ramen dicht en klap zonneschermen en parasols in.
  • Schakel de stroom uit als stopcontacten nat worden. Het is belangrijk dat dit veilig gebeurt.
  • Probeer ervoor te zorgen dat niet nog meer water naar binnen stroomt. Bijvoorbeeld met een dijkje van zand of zandzakken.

Als de regen is gestopt

  • Probeer het water zo snel mogelijk weg te krijgen. Hoe langer het water in de kelder of woonkamer staat, hoe meer schade het kan veroorzaken.
  • Vergeet geen foto’s van de waterschade in je huis te maken. De foto’s kun je naar de verzekeraar sturen.
  • Als het meeste water uit huis is, moet het goed droog worden. Schimmels beginnen zich al binnen 24 uur te ontwikkelen, dus snel beginnen met het drogen is belangrijk om schade te beperken.
  • Verwijder natte meubels of tapijten en open de ramen om de vochtigheid eruit te laten. De laatste stap bij een grote overstroming is om een luchtontvochtiger te huren om het vocht uit de ruimte af te voeren.
  • Als het water niet meer binnenkomt, kan een waterstofzuiger of dweil handig van pas komen. Bij grotere overstromingen is een pomp nodig.
  • Zeker als je vaker last heb van water in je huis, is het handig om een pomp aan te schaffen.

Tips om wateroverlast voor te zijn
Volgens de verzekeraar kan het ook geen kwaad om goed bereid te zijn en ervoor te zorgen dat je huis of schuur storm- en waterbestendig is. Bij heftige buien is de kans op wateroverlast dan minder.

  • Tuinen die flink zijn bestraat kunnen regenwater moeilijker afvoeren. Wat meer planten of een afvoerputje kunnen een groot verschil maken.
  • Maak ieder jaar de dakgoten schoon en plaats een boldraadrooster in de afvoer of de goot. Dit voorkomt verstopte afvoeren en dakgoten.
  • Ontkoppel de regenpijp. Door extreme regenbuien kan het riool moeite hebben om het water af te voeren. Soms stroomt het dan via de toiletpot de wc-ruimte in. Door minder water op het riool wordt de kans hierop kleiner. Ook en regenton is een mooi middel om extra water op te vangen.
  • Wees voorbereid op wateroverlast. Kelders hebben een grotere kans om onder water te lopen. Plaats leidingen en stopcontacten hoog en leg geen tapijt of hout op de vloer.
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!