Enorme stijging van het aantal laadpalen in Brabant en er komen er nog meer
De afgelopen jaren zijn er in de regio al duizenden laadpunten geïnstalleerd. In totaal gaat het om zo'n 37.000 stuks in zowel Brabant als Limburg. Met de nieuwe laadpunten komt dat aantal in de komende jaren uit op 59.000 stuks.
Dit artikel kun je ook bekijken in onderstaande video waarin de presentator met behulp van AI is gegenereerd:
Omroep Brabant experimenteert met het laten presenteren van artikelen met behulp van AI. Hierdoor kunnen we met weinig moeite mensen bereiken die bijvoorbeeld moeite hebben met lezen of liever video’s kijken. De inhoud is gemaakt door journalisten en is geen vervanging voor echte presentatoren. Reageren? Mail ons: [email protected].
Locaties en piekmomenten
Een laadpaal heeft twee laadpunten. De laadpalen worden niet zomaar verspreid door de provincie geplaatst. Aan de hand van data wordt gekeken naar waar bestuurders van elektrische auto's vaak opladen. Het is de bedoeling dat er op die plekken meer laadpunten komen. Ook wordt, afhankelijk van het moment op de dag, gekeken naar hoeveel stroom beschikbaar is. Op dit moment kan het stroomnet het verbruik namelijk niet altijd aan.
Op die zogenoemde piekmomenten neemt de laadsnelheid van de nieuwe laadpunten tijdelijk af. Voor bestuurders van elektrische auto's hoeft dat volgens Daphne Verreth, directeur bij netbeheerder Enexis, niet erg te zijn: “De praktijk leert dat elektrische rijders hier nauwelijks hinder van ondervinden, terwijl het stroomnet aanzienlijk ontlast wordt."
Klimaatneutraal
De laadpalen zijn een nieuwe stap in de Brabantse energietransitie. In 2030 wil de provincie de helft van haar energie uit hernieuwbare bronnen halen. In 2050 moet Brabant klimaatneutraal zijn. Bij de aanleg van de nieuwe laadpunten wordt ook gekeken naar cyberveiligheid, prijstransparantie en gebruikersgemak. Zo krijgen alle nieuwe laadpalen een display met prijs- en laadinformatie.
DIT VIND JE OOK INTERESSANT:
Laadpaaltarieven verschillen enorm, dit zijn de kosten in jouw gemeente
De auto laden met een duur prijskaartje: info bij laadpaal vaak onduidelijk
Stroomnet uitgebreid met elektrische graafmachines, hoogwerkers en trucks