Naar Dortmund om te juichen voor Oranje: deze Brabanders zijn onderweg

9 juli 2024 om 22:17 • Aangepast 19 juli 2024 om 02:02
nl
De oranjekoorts blijft oplopen nu Nederland de halve finale van het EK heeft bereikt. Woensdagavond neemt Oranje het in Dortmund op tegen Engeland. Daar willen veel Brabanders natuurlijk bij zijn. Veel supporters zijn daarom woensdagochtend al vroeg in de auto gestapt om richting de Duitse stad te rijden.
Profielfoto van Kamiel VisserProfielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door
Kamiel Visser & Corné Verschuren

Yoeri de Bok en zijn vrienden zijn woensdagochtend al vroeg vertrokken vanuit Eindhoven. "We zijn met twee auto's onderweg richting Dortmund. Onze Dodge is helemaal oranje bestickerd. Vanuit die auto gaan we muziek draaien op een van de fanpleinen in Dortmund. Om halftien vertrekt er vanuit Eindhoven nog een bus met vijftig supporters. Dan gaan we eens kijken waar we een feestje kunnen bouwen."

Yoeri en zijn vrienden rijden op de bonnefooi en zonder vergunning naar Dortmund. "Dat hebben we voor de wedstrijd tegen Oostenrijk in Berlijn ook gedaan. We hebben onze Dodge toen neergezet bij een kebab-zaak. We hebben Kali van Django Wagner opgezet en in no time stond er een paar duizend man te feesten. De politie is heel coulant. Ze vroegen ons alleen om 'van links- naar rechts' te draaien."

Tot slot adviseert Yoeri de fans op tijd te gaan rijden. "De wachttijd bij de grens is nu nog twintig minuten en dat loopt snel op." Over de wedstrijd kan hij kort zijn: "2-0 voor Nederland, we hebben nog een rekening uit 2010 met Spanje te vereffenen."

Vroeg vertrekken
Jordi Maurix uit Drunen is ook een van de supporters die onderweg is. Hij neemt liever het zekere voor het onzekere en vertrok woensdagochtend al om acht uur. "Dan haal ik wat vrienden op en gaan we die kant op. We weten dan zeker dat we er op tijd zijn en dat is toch wel een lekker gevoel", zegt hij.

Jordi gaat naar Dortmund met een groep van in totaal zeven man, maar er sluiten naar verwachting nog tientallen andere mensen van zijn voetbalclub aan. Al hebben ze geen kaartjes voor de wedstrijd. Wat ze dan gaan doen tot de wedstrijd begint? "Waarschijnlijk bier drinken", zegt hij.

Een slaapadres heeft de vriendengroep ook al geregeld. "Een vriend van een vriend woont in Dortmund. We kunnen bij hem blijven slapen." Dat die vriend van een vriend dan een Duitser is, maakt volgens Jordi niet uit. "Hij heeft gelukkig een sportieve houding. We mogen zelfs bij hem thuis de wedstrijd kijken."

In 2022 werd het WK ook al bekeken bij de voetbalclub van Jordi.
In 2022 werd het WK ook al bekeken bij de voetbalclub van Jordi.

Bizarre hotelprijzen
Dat de oranjegekte in Dortmund toeneemt, kan Ilona van Ommen uit Oosterhout wel verzekeren. Zij verraste haar vriend met het plan om samen naar Duitsland te gaan. Al gaan ze niet in het stadion kijken. De hoop op een betaalbaar kaartje heeft Ilona al snel laten gaan. "We gaan gewoon de stad in en het daar gezellig maken. Naar de stoet en van links naar rechts achter de Oranjebus natuurlijk!"

De kinderen van het stel moeten wel thuisblijven. Die logeren bij vrienden. "Het is ook zoiets om ze mee te nemen in die drukte. We gaan even lekker met z'n tweeën", zegt Ilona.

Het stel overnacht in Essen, want de hotelprijzen in Dortmund zijn volgens Ilona inmiddels opgelopen tot in de duizenden euro's. "Denk aan prijzen van 1400 tot 2600 euro voor een nacht. Nu betalen we 90 euro."

Ilona, haar dochter en haar vriend zijn helemaal klaar voor de oranjegekte.
Ilona, haar dochter en haar vriend zijn helemaal klaar voor de oranjegekte.

Grote groep
Wie uit de regio Helmond komt, heeft misschien wel van de bus van Jamel Tijani gehoord. Hij gaat met twee grote bussen richting Dortmund, gevuld met vrienden en familie.

"Het idee kwam eigenlijk vanuit ons voetbalteam", legt Jamel uit. "De bus was snel geregeld, maar die moest ook gevuld worden natuurlijk. Dat ging zo snel dat er later een tweede bus is geregeld." In totaal is het vervoer goed voor zo'n 140 mensen die Oranje willen aanmoedigen.

Met zo'n grote groep naar de wedstrijd gaan, vraagt wel de nodige organisatie. "Je moet een buskaart aanvragen, we moeten in de stad natuurlijk ergens staan en zorgen dat naderhand iedereen ook op tijd weer in de bus zit." Maar dat hebben ze er wel voor over.

Of er opnieuw een bus wordt geregeld als Oranje doorgaat naar de finale, durft Jamel nog niet te zeggen. "Ik laat dit eerst over me heenkomen en zie daarna verder. Misschien denk ik wel: dit doe ik nooit meer."

Jamel heeft een eigen kledingmerk dat veel mensen in de bus dragen.
Jamel heeft een eigen kledingmerk dat veel mensen in de bus dragen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!