Efteling onthult openingsdatum én binnenkant nieuwe attractie Danse Macabre
Hier en daar worden nog wat stenen gelegd naast de immense abdij, een paar boompjes gaan de grond in en twee bouwvakkers lopen met lange zwarte buizen die gasten straks door de ‘wachtreis’ moeten loodsen. Het is duidelijk: het zijn de laatste loodjes, voordat de langverwachte vervanger van het Spookslot over een paar maanden de deuren opent.
Nog even geduld dus voor de liefhebbers die de afgelopen twee jaar achter schuttingen het Huyverwoud zagen verrijzen. Dat wachten wordt ongetwijfeld niet makkelijker nu de Efteling niet alleen de openingsdatum onthult, maar het publiek ook voor het eerst een kijkje achter de verweerde muren gunt. Daar moeten straks iedere paar minuten 108 gasten dansen op het legendarische muziekstuk Danse Macabre van Camille Saint-Saëns.
“We vonden het belangrijk om elementen uit het Spookslot terug te laten komen."
Hét absolute pronkstuk in de kapel? “Het immense orgel”, glundert ontwerper Jeroen Verheij. “Dat gaat straks uiteraard meespelen met de muziek. Je kunt je voorstellen hoe indrukwekkend dat wordt.”
Maar wat misschien nog meer opvalt, zijn de gelijkenissen met het Spookslot. “We vonden het belangrijk om elementen terug te laten komen” legt Verheij uit. “Denk aan de duistere kaarsenhouders. Of de dansende balustrades. Al hebben we die dit keer wel iets steviger gemaakt dan van piepschuim.”
Al met al straalt de ontwerper van trots. “Ik sta hier gewoon midden in mijn eigen tekening. Die is zo goed als werkelijkheid geworden. Zo bijzonder om dat nu aan iedereen te kunnen laten zien.”
Wat ook bijzonder is, is de attractie zelf. Gasten nemen straks plaats in een van de zes koorbanken, die elk op een kleine draaiende schijf staan. Die zijn vervolgens weer onderdeel van een nog veel grotere schijf, van zo’n achttien meter doorsnede. Een soort gigantisch muntstuk, dat kan kantelen, maar ook nog eens drie meter omhoog en omlaag kan.
“Zo kun je straks binnen tien seconden een afstand van veertig meter afleggen”, verzekert Remo van Hoek. Als Lead Engineer is hij verantwoordelijk voor de techniek achter de rit. Een rit die uniek in de wereld is, trouwens. “Deze grootte en combinatie van onderdelen zie je nergens.”
"Die eerste keer, is bij uitstek het mooiste moment.”
Leuk, maar het geeft ook extra druk. Want bij zo’n nieuw attractietype liggen kinderziektes op de loer. Geeft Van Hoek direct toe. “We verleggen grenzen. Tuurlijk is dat extra spannend. Maar tijdens het testdraaien, ziet het er vooralsnog goed uit. En daar gaan we de komende maanden volop mee door.”
Dat testen gebeurt nu overigens nog met lege stoeltjes. “Eind augustus hoop ik er voor het eerst in te zitten”, blikt de technicus vast voorzichtig vooruit. Of ‘ie daar een beetje zin in heeft? “Enorm! Die eerste keer dat je écht deelneemt aan de attractie, is bij uitstek het mooiste moment.”
Geldt ook voor Verheij. “Eindelijk kunnen we vertellen dat gasten vanaf 31 oktober deze kapel kunnen betreden. Ik beloof dat het spannend wordt, griezelig, én… Met een enorme apotheose op het eind. Maar dát houden we nog even geheim.”