Video

Oss getroffen door grootste brand in jaren: zo ging de brandweer te werk

10 juli om 11:21 • Aangepast 25 juli om 01:27
nl
In de nacht van 2 op 3 mei brak een verwoestende brand uit bij koelbedrijf Vice Versa in Oss. De brandbestrijding, een van de grootste ooit in de regio, duurde meer dan 82 uur. De aanpak van de Veiligheidsregio Brabant-Noord speelde een cruciale rol in het blussen van deze uitdagende brand. “Het komt zelden voor dat een vuurzee na meer dan 24 uur nog steeds niet onder controle is.”
Profielfoto van Megan Hanegraaf
Geschreven door

De eerste melding van de brand kwam rond half vijf 's ochtends binnen. Medewerkers ontdekten rook in een vriesmagazijn. Bij het bedrijf aangekomen trof de brandweer uitdagende omstandigheden: een temperatuur van twintig graden onder nul, dikke isolatiemuren en metershoge stellingen met opgestapeld bevroren voedsel.

Dit artikel kun je ook bekijken in onderstaande video waarin de presentator met behulp van AI is gegenereerd:

Omroep Brabant experimenteert met het laten presenteren van artikelen met behulp van AI. Hierdoor kunnen we met weinig moeite mensen bereiken die bijvoorbeeld moeite hebben met lezen of liever video’s kijken. De inhoud is gemaakt door journalisten en is geen vervanging voor echte presentatoren. Reageren? Mail ons: [email protected].

“In één van die stellingen midden in het magazijn zat een brandhaard. Maar het was voor de brandweer bijzonder lastig vast te stellen waar die precies zat, hoe lang deze zich al aan het ontwikkelen was en hoe ze er veilig bij kon komen”, blikt de Veiligheidsregio Brabant-Noord terug op de brand.

“We zorgden ervoor dat geen enkel ander pand afbrandde.”

En er was nóg een probleem voor de brandweer: het pand van Vice Versa was omringd door andere bedrijfspanden. “Aan de zonnepanelen was te zien dat de dakconstructie aan het instorten was. Dat was voor de brandweer een teken dat de brand zich aan het uitbreiden was”, schrijft de Veiligheidsregio op haar website. “Met man en macht moesten we ervoor zorgen dat geen enkel ander pand afbrandde.”

Omdat de brand moeilijk onder controle te krijgen was en de bestrijding lang zou duren, besloot de Veiligheidsregio rond de middag om het als een 'grote brand' te beschouwen. Even later werd GRIP 1, Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure, afgekondigd; er werd meer hulp ingeroepen en alle hulpdiensten gingen beter samenwerken. Op het hoogtepunt van de brand waren er 250 hulpverleners tegelijkertijd actief. Er werden in totaal 142 eenheden uit de regio Brabant-Noord ingezet en 20 eenheden uit andere regio’s in Brabant, Gelderland en zelfs Rotterdam.

Wachten op privacy instellingen...
“Glas- en roetdeeltjes vormden een risico.”

De impact van de brand op de omgeving was enorm. Al snel werd daarom de hulp van het team bevolkingszorg van de gemeente ingeschakeld. Dat team helpt en beschermt inwoners in het geval van een ramp of crisis. "Bevolkingszorg zorgt ervoor dat direct omwonenden ergens anders worden ondergebracht. Maar kijkt ook of er wegen of gebouwen moeten worden afgezet, informeert de burgemeester van Oss en bekijkt bijvoorbeeld hoe het vervuilde bluswater kan worden afgevoerd."

Ook werd drie keer een NL-Alert verstuurd om bewoners te waarschuwen voor rook en verbrandingsresten. De Veiligheidsregio: “Vooral glas- en roetdeeltjes van de honderden zonnepanelen op het dak, die kilometers verderop neervielen, vormden een risico.”

Voor de eigenaren van Vice Versa en hun vrienden en familie werd een informatiebijeenkomst georganiseerd over de bestrijding van de brand. “Het doel was om hen een hart onder de riem te steken en te informeren over de voortgang. Zij stonden immers vanaf het begin van de zijlijn naar de brand te kijken”

De ravage na de brand (archieffoto: Bart Meesters/SQ Vision).
De ravage na de brand (archieffoto: Bart Meesters/SQ Vision).
“We willen een brand van deze omvang in de toekomst voorkomen.”

Na ruim 82 uur was de brand uiteindelijk onder controle. De brandweer begon toen langzaam af te schalen. De ravage bleek enorm. Het opruimen en nablussen duurde nog een paar weken, en in de buurt rook je nog lange tijd de stank van rottend vlees.

Het pand van Vice Versa moet nu helemaal opnieuw worden opgebouwd. De Veiligheidsregio helpt de eigenaar en architect bij het maken van een nieuw ontwerp. “We willen een gebouw dat brandveilig is, zodat een brand van deze omvang niet nog eens kan voorkomen. En zodat bij een eventuele brand delen van het gebouw behouden kunnen blijven”, stelt de Veiligheidsregio.

“Hiermee zal ook de maatschappelijke overlast worden beperkt en is er niet nog eens zo’n massale brandweerinzet nodig.”

DIT WIL JE OOK LEZEN:

Zo reageerde de directeur van Vice Versa op de brand

As en scherven van het pand werden kilometers verderop gevonden

De laatste buren moeten weken na de brand pas weer naar huis

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!