Video

4 jaar cel voor schutter die man op klaarlichte dag neerschoot in woonwijk

11 juli om 14:14 • Aangepast 20 juli om 02:04
nl
De man (33) die vorig jaar op klaarlichte dag iemand neerschoot in de wijk Kalsdonk in Roosendaal moet voor vier jaar de gevangenis in. En hij moet de slachtoffers dertienduizend euro schadevergoeding betalen. Dat bepaalde de rechtbank in Breda donderdagmiddag.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Op 3 maart 2023 was er ruzie tussen de broers van twee families, waarover is nog altijd onduidelijk. Aan de ene kant waren er de veertienjarige tweelingbroers van de familie B. en een neef. Aan de andere kant stonden de broers van de familie El M..

Het begon met klappen bij de bakker, daarna werd gevochten op het schoolplein aan de Rector Hellemonsstraat in Roosendaal. Oudere broers gingen zich ermee bemoeien. Vervolgens sprongen de ruziemakers in de auto en stopten ze midden op de Philipslaan in Kalsdonk. Daar volgde een nieuwe, gewelddadige confrontatie. Buurtbewoners en passanten filmden de ruzie. Dat vormde belangrijk bewijs.

Op de beelden was te zien en te horen dat verdachte El M. een pistool afvuurde. Een kogel vloog bij een B. door zijn heup. In een geparkeerde auto werd een kogelgat gevonden.

'Zelfverdediging'
Bij de politie bekende de schutter dat hij drie keer had geschoten. Maar ook dat hij het slachtoffer niet wilde doden, maar alleen op afstand houden. De schutter zei dat hij zo reageerde omdat het chaotisch was en allerlei wapens zag bij de tegenpartij, zoals een pistool. Daarom beriep hij zich op zelfverdediging.

Tegen deze vermeende schutter eiste de officier van justitie onlangs zes jaar cel. Tegen zijn broers lichtere straffen, gezien hun beperkte rol. De rechtbank ging in grote lijnen mee in de eisen. De beschuldigingen aan het adres van de schutter, zoals poging doodslag, openlijk geweld en vuurwapenbezit, waren allemaal bewezen. De rechters vonden zijn verhaal over zelfverdediging onbewezen.

De beelden van de schietpartij gingen online rond:

Schot
"Zonder dat er enige noodzaak was, heeft de verdachte dat pistool uit zijn jaszak gepakt en op de slachtoffers geschoten. Bij het laatste schot is een slachtoffer in zijn heup geraakt en het is slechts aan het toeval te danken dat verdachte geen dodelijk slachtoffer heeft gemaakt," oordeelde de rechtbank.

De schutter, die officieel in Breda woont, is vaker veroordeeld voor openlijk geweld. Zijn celstraf viel wat lager uit van zes naar vier jaar. Waarom de rechtbank dat zo bepaalde, staat niet in het vonnis. De verdachte zit in de cel.

Schadeclaim
De verdachte moet niet alleen de cel in, maar hij moet de twee broers ook nog een schadevergoeding betalen van dertienduizend euro. De slachtoffers kampen nog steeds met 'angstklachten, slaapproblemen en grote gevoelens van onveiligheid'. De neergeschoten man heeft lang pijn gehad.

De twee andere broers kregen een lagere straf. Bij een van hen werd bewezen verklaard dat hij handelde uit zelfverdediging, omdat zijn broer werd aangevallen. Daarom kreeg hij zes dagen celstraf. Die heeft hij al in voorarrest uitgezeten. De andere broer kreeg een taakstraf van tachtig uur, maar hij heeft al langer in de cel gezeten.

De rechters stonden ook nog even stil bij de impact op de buurt en de 'stuitende onverschilligheid' van de daders.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!