Video

Bewoners Oranjestraat balen, maar maken ook alweer plannen voor WK

11 juli om 14:18 • Aangepast 20 juli om 02:03
nl
Er hangt een ietwat neerslachtige sfeer in de Ahornstraat in Breda, afgelopen weken beter bekend als de Oranjestraat. Vanwege het EK is deze straat van top tot teen oranje versierd, maar na het verlies tegen Engeland woensdagavond is het gedaan met de pret. Bewoners zeggen te balen of zelfs boos te zijn over de teleurstellende wedstrijd. Maar voor het WK, over twee jaar, hangen ze de versieringen gewoon weer op: "We zijn zelfs al plannen aan het maken wat er dan nog meer bij kan."
Profielfoto van Kamiel Visser
Geschreven door

Waar het in de Ahornstraat woensdagavond nog gezellig druk was met hoopvolle mensen, is het er donderdag juist akelig stil. Het verlies tegen Engeland heeft een eind gemaakt aan alle feestelijkheden rond het EK. Her en der wagen bewoners zich nog aan een nabespreking van de wedstrijd, ook wordt er al wat versiering opgeruimd. Die zal voorlopig natuurlijk niet meer nodig zijn.

"Iemand moet de schuld krijgen. Dan is het de scheidsrechter."

"Ze hebben Nederland gewoon weggezet als vuil", concludeert Willeke van Dijk. Ze zegt nog steeds een beetje boos te zijn over hoe de wedstrijd is verlopen. Volgens haar heeft Engeland niet eerlijk gespeeld. De tegenstander zou bij het minste of geringste al vallen. "Wat zijn dat toch waardeloze spelers en die scheids hoeft ook niet meer terug te komen. Spanje moet de finale maar winnen, als wraak."

Andere buurtbewoners sluiten zich bij haar aan. "Iemand moet de schuld krijgen, hé. Dan is het de scheidsrechter", legt een buurman uit. Ook de grensrechter valt volgens Jaimy wel wat te verwijten. Hij bekeek de wedstrijd live in Dortmund, samen met wat andere buurtgenoten: "Die penalty had gewoon echt niet gemogen."

"De derde plaats is niet gek, toch?"

Verwijten aan het adres van Oranje hebben ze niet. De halve finale bereiken was immers al een tijdje geleden. Er is daarom juist reden om trots te zijn, zo menen veel bewoners. "De derde plaats is niet gek, toch? We hebben ons best gedaan."

De eerste oranje attributen worden inmiddels opgeruimd. Maar dat alles deze donderdag, of zelfs aan het einde van de week, is opgeruimd, is onwaarschijnlijk. "We moeten er nu nog even plezier van hebben", zegt een bewoonster. Buurman Jaimy gaat bijna op vakantie. Hij begint pas daarna aan het grote opruimkarwei.

Niet getreurd voor iedereen die de afgelopen tijd zo heeft genoten van deze feeststraat: de bewoners beloven over twee jaar alles gewoon weer op te bouwen. Dan is namelijk het WK. "Als we ons kwalificeren tuigen we alles weer op. Dat zal altijd zo blijven."

WE NAMEN AL EERDER EEN KIJKJE IN DE ORANJESTRAAT:

Jaimy en buren bereiden zich al maanden voor op het EK: 'We zijn trots'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!