Video

Huisarts geschorst: stervende man vroeg zijn kinderen om arts aan te pakken

11 juli om 19:10 • Aangepast 23 juli om 02:01
nl
Een huisarts uit Den Bosch mag zijn werkzaamheden per direct niet meer voortzetten. Die keuze maakte het Tuchtcollege voor de Gezondheid nadat twee nabestaanden van een overleden patiënt een klacht hadden ingediend over de arts. Volgens hen zou de huisarts tekort zijn geschoten in de behandeling van hun vader. De huisarts had al meerdere klachten over zich gehad in de loop van de jaren.
Profielfoto van Kamiel Visser
Geschreven door

Twee kinderen van de overleden man hebben de zaak tegen de huisarts begin vorig jaar aangespannen. Zij menen dat de huisarts tekort is geschoten in de zorg voor hun vader, en dat de inmiddels overleden man niet de zorg kreeg die hij had moeten krijgen. De 73-jarige man was al geruime tijd patiënt bij de Bossche huisarts, maar stapte in 2021 naar een andere huisarts. Hij overleed later dat jaar aan uitgezaaide prostaatkanker.

"De huisarts had geen blijk gegeven van zelfinzicht."

De overleden patiënt zou al langere tijd last hebben van onder andere ophopingen van vocht, benauwdheid en vermoeidheid. Daarbij werd de man niet doorverwezen naar een uroloog of cardioloog. Ook de langdurig aanhoudende en toenemende lage rugpijn van de patiënt werd niet verder onderzocht. De toestand van de man verslechterde en hij overleed uiteindelijk aan prostaatkanker.

Op zijn sterfbed zou de 73-jarige man hebben aangegeven dat zijn huisarts 'moest worden aangepakt'. Dat schrijft het Tuchtcollege. De huisarts beweert juist dat de man specifiek bij hem patiënt wilde worden, omdat de huisarts op dat moment negatief in het nieuws kwam. Volgens het Tuchtcollege staat die claim 'niet vast'.

Dat de huisarts in 2021 al eens negatief in het nieuws kwam, had te maken met eerdere klachten tegen de arts. Zo kreeg de arts in 2015 al een berisping omdat hij onzorgvuldig had gehandeld. In 2019 gebeurde dit opnieuw. Deze keer omdat hij op zowel communicatief als medisch inhoudelijk vlak onder de maat had gepresteerd.

In 2020 werd hij uiteindelijk tijdelijk geschorst. "De huisarts had geen blijk gegeven van zelfinzicht, maar daarentegen juist aangegeven dat zijn praktijkvoering vijftien jaar voor zou lopen", schrijft het Tuchtcollege in een rapport.

"Klachten onvoldoende gemotiveerd."

Het Tuchtcollege gaf de huisarts de mogelijkheid om zich te verweren tegen de klachten van de nabestaanden van de 73-jarige. Dat deed de huisarts niet. Hij beriep zich op zijn beroepsgeheim. Hierdoor was het verweer tegen de klachten volgens hen 'onvoldoende gemotiveerd'.

De inschrijving van de huisarts in het BIG-register wordt daarom door het Tuchtcollege doorgestreept. De man moet met onmiddellijke ingang stoppen met zijn werkzaamheden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!