Video

Blanche (90) loopt weer mee in Vierdaagse: 'Ik word volop herkend'

12 juli om 12:00 • Aangepast 23 juli om 02:02
nl
“Ik ben er weer helemaal klaar voor”, lacht Blanche Troost. Met haar 90 jaar is de Roosendaalse wederom de oudste vrouwelijke deelnemer aan de Nijmeegse Vierdaagse. De afgelopen weken heeft ze flink wat trainingskilometers afgelegd om goed voorbereid aan start te verschijnen. “Heel eerlijk? Ik merk dat ik iets minder snel ga, maar het lopen gaat me nog erg makkelijk af.”
Profielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

In haar huis in de Roosendaalse wijk Westrand liggen spulletjes om mee te nemen naar haar logeeradres in Nijmegen alvast keurig gerangschikt: Sokken, broeken, t-shirts en natuurlijk haar wandelschoenen. “Ze kosten meer dan tweehonderd euro. Ik heb inmiddels een nieuw paar van hetzelfde merk gekocht maar die gaan niet mee omdat ik ze nog niet heb ingelopen.”

"Soms willen ze zelfs met me op de foto."

Blanche loopt deze keer voor de vierde keer mee, dertig kilometer per dag. “Mijn zoon loopt de veertig kilometer vandaar dat ik alleen loop. Ik vind dat fijn, onderweg heb ik tenslotte aanspraak genoeg. Ik word volop herkend door andere deelnemers en mensen in het publiek. Soms willen ze zelfs met me op de foto. Het altijd weer een feestje met gezellige en blije mensen.”

LEES OOK: Blanche (89) komt te laat bij Nijmeegse Vierdaagse maar blijft toch meedoen

De Roosendaalse wandelt in de aanloop naar de Vierdaagse met gemak zo’n vijftien tot twintig kilometer per dag. “Ik heb sinds tien jaar een nieuwe heup maar dat gaat prima. Ik houd de afstand bij op mijn horloge. Van hieruit loop ik vaak naar Wouwse Plantage. Het is hier prachtig wandelen. In de wintermaanden loop ik lange afstanden in Portugal, ik houd van de warmte.”

Vorig jaar liep Blanche bijna haar kruisje mis omdat ze te laat was gestart. “We hadden onze trein gemist omdat we nog een kaartje moesten kopen op het perron. We wilden niet zwart reizen.” Eenmaal aangekomen in Nijmegen besloot ze toch gewoon te gaan lopen. Omdat er sprake was van overmacht, besloot de organisatie Blanche uiteindelijk alsnog haar kruisje te geven.

DeVierdaagse medailles van Blanche Troost (foto: Erik Peeters)
DeVierdaagse medailles van Blanche Troost (foto: Erik Peeters)

Bij de komende Vierdaagse verwacht Blanche minder problemen. “Ik heb er alle vertrouwen in, de weersverwachting ziet er ook goed uit. Misschien een enkel regenbuitje maar de temperaturen zijn goed.”

'Ik hoop dat ik hierna nog een aantal keer mee kan doen aan de Vierdaagse.”

In augustus wordt Blanche 91. Het geheim van haar uitzonderlijke conditie? “Een beetje geluk maar ik eet ook gezond, ik drink bijna geen alcohol en ik heb nooit gerookt. Ik hoop dat ik hierna nog een aantal keer mee kan doen aan de Vierdaagse.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!