Tientallen botsingen met opzet veroorzaakt: stel moet 4 maanden de cel in

15 juli om 17:00 • Aangepast 24 juli om 02:00
nl
Zeker zestig keer is een stel uit Den Bosch de afgelopen jaren betrokken geweest bij aanrijdingen met hun auto. In alle gevallen slaagden de man van 50 en de vrouw van 53 erin om de tegenpartij voor de kosten te laten opdraaien. Twee weken geleden stonden ze voor de rechter en stelde de officier van justitie dat er sprake was van vakkundige en schaamteloze oplichting. De rechtbank in Den Bosch denkt er hetzelfde over en legde de twee maandag een celstraf op van vier maanden.
Profielfoto van Hans JanssenProfielfoto van Rens Knapen
Geschreven door

In 2014 begon het stel uit Den Bosch met hun bijna maniakale praktijken, vooral in hun woonplaats, maar ook in België. Hun aanpak kwam steeds op hetzelfde neer.

Op een drukke parkeerplaats, bij een winkelcentrum bijvoorbeeld, wachtten ze het moment af waarop iemand anders met zijn of haar auto een parkeervak verliet. Meteen reden de twee erop af en botsten ze tegen de auto aan die achteruitreed. “Bijna als een magneet. Dit kan niet waar zijn”, zo reageerde de rechter vol ongeloof tijdens de zitting twee weken geleden.

De bestuurders van de andere auto’s waren vaak overdonderd, zoals een vrouw uit Den Bosch die aangifte deed van vernieling. “Ik reed rustig het vak uit toen er ineens een wagen met hoge snelheid voorbijkwam en we elkaar raakten”, weet ze zich te herinneren. “Het ging zo snel. Bovendien werd ik door de man die uit de auto kwam bijna gedwongen om meteen het schadeformulier in te vullen.”

De parkeerplaats aan de Gruttostraat in Den Bosch waar een aantal ongelukken plaatsvond (foto: Hans Janssen).
De parkeerplaats aan de Gruttostraat in Den Bosch waar een aantal ongelukken plaatsvond (foto: Hans Janssen).

LEES OOK: Stel int bijna twee ton van verzekering, maar noemt ongelukken 'toeval

Zij was één van de tientallen slachtoffers, die via hun verzekeringsmaatschappij tot wel 4200 euro moesten overmaken naar de rekening van het stel. In totaal zouden de vrouw en man ruim 160.000 euro hebben opgestreken.

Dit geld werd niet in eigen zak gestoken. Het was grotendeels nodig om de schade aan hun auto te herstellen of het werd in een nieuwe, meestal tweedehandse, wagen gestoken. Uit onderzoek is gebleken dat op naam van de vrouw de afgelopen jaren bijna vijftig verschillende kentekens hebben gestaan.

De wagen (rechts) van de Bossche die werd aangereden (foto: Omroep Brabant).
De wagen (rechts) van de Bossche die werd aangereden (foto: Omroep Brabant).

De advocaat van de twee verdachten bepleitte tijdens de behandeling vrijspraak, omdat er volgens hem geen onafhankelijke getuigen en camerabeelden zijn van de vele aanrijdingen.

De rechtbank is het hier niet mee eens. De verklaring van het stel dat het 'pure pech' is dat zij bij zoveel aanrijdingen betrokken waren, wordt dan ook niet geloofd. Door de hoeveelheid aanrijdingen waarbij de twee verdachten betrokken zijn en de overeenkomsten in verklaringen van getuigen, oordeelt de rechtbank dat het niet anders kan dan dat de verdachten de aanrijdingen met opzet veroorzaakten.

De rechtbank baseert haar uitspraak op onderzoek van verzekeringsmaatschappijen over claims van het stel tussen 2013 en 2018; in totaal 61 aanrijdingen. Het stel heeft na deze periode nog meer aanrijdingen veroorzaakt, maar deze zijn niet meegenomen tijdens de zitting.

Eén gedupeerde herkende zich in de verhalen van getuigen nadat de zaak aandacht van de media kreeg. Deze Bossche meldde zich over een zelfde soort incident in 2020. Zij krijgt een schadevergoeding van ongeveer 1300 euro voor de aanrijding. Een verzekeringsmaatschappij heeft recht op een bedrag van ruim 13.000 euro.

Om ervoor te zorgen dat het tweetal niet opnieuw in de fout gaat, is behalve de celstraf een voorwaardelijke straf opgelegd. Bij een volgende verkeerde stap, gaat het duo nog eens vier maanden de cel in.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Echtpaar veroorzaakt 80 botsingen en claimt 180.000 euro bij de verzekering

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!