Video

Tabakswinkel Dillen blijft in familie: Ruben is vierde generatie eigenaar

12 juli om 20:30 • Aangepast 23 juli om 02:01
nl
Mogelijk is hij de jongste eigenaar van een tabakswinkel in Nederland. Want Ruben Dillen is pas 23 en sinds kort eigenaar van Dillen Sigarenspeciaalzaak in Veldhoven. Hij wordt daarmee de vierde generatie die de zaak gaat runnen. “We zijn een bekend begrip in Veldhoven. Ik doe het voor de familie, maar ook echt voor mezelf”, zegt Ruben.
Profielfoto van Arnold Tankus
Geschreven door

De overgrootouders van Ruben hadden al een sigarenzaak. “Aan huis”, zegt de vader van Ruben, Paul Dillen. “Nee, wij zijn geen familie van Coen Dillen”, lacht Paul. Coen Dillen, bijnaam Het Kanon, speelde in de jaren vijftig van de vorige eeuw meer dan 300 wedstrijden voor PSV en scoorde meer dan 400 doelpunten. “Het wordt wel vaak gevraagd. De families kennen elkaar goed. We hebben weleens de spullen van de zaak van Coen Dillen geleverd gekregen en andersom."

Coen Dillen had namelijk ook een sigarenzaak, maar dan aan de Frederiklaan in Eindhoven. "Toen die dicht ging, kwamen veel van die klanten naar ons toe", zegt Paul.

"Er zit een overlap in."

“Ook mijn ouders hadden nog een winkel aan huis, net als mijn opa en oma. Toen in 1978 het Citycentrum opende, vonden mijn ouders dat ze daar bij moesten zijn. Sinds die tijd zitten we hier”, vertelt Paul. Hij nam zelf de zaak zo’n dertig jaar geleden over van zijn ouders, die dat eerder weer van hun vader en moeder hadden overgenomen: de overgrootouders van de kersverse eigenaar Ruben.

De zaak is nog niet geheel aan hem overgedragen. “Er zit een overlap in", legt Paul uit. "Zo ging dat ook bij mijn eigen ouders. Bovendien ik ben 53, het is iets te vroeg om niets meer te doen.”

"Tabak niet verbranden maar verwarmen is goedkoper alternatief."

Ruben, die zelf niet rookt, neemt dus nu de zaak in stappen over. Alleen ouderwets shag, sigaretten en sigaren verkopen, is allang niet meer voldoende, weet Ruben. “We zijn erg bezig met goedkopere alternatieven aan te bieden waarbij de tabak niet meer wordt verbrand, maar wordt verwarmd. Het is stukken goedkoper en minder schadelijk. Daar wijzen we klanten ook op.”

Daarnaast profiteert de sigarenzaak van nieuwe regels van de overheid, want sinds 1 juli mogen supermarkten geen tabak meer verkopen. “Die klanten komen nu naar ons, veel alternatieven zoals tankstations zijn er niet in Veldhoven.”

Tegelijkertijd merkt hij dat veel klanten over de grens gaan shoppen. “De accijnsverhoging die we net achter de rug hebben is wel extreem. Meestal volgt België ook snel, maar het verschil met Duitsland is nu wel erg groot. Het wordt tijd dat er een Europese lijn komt”, vindt Ruben.

LEES OOK: Supermarkten omzeilen tabaksverbod: openen tabakswinkel in hun pand

In de dertig jaar dat vader Paul eigenaar was van de sigarenzaak was het constant ‘meebewegen’. “Ik heb in die tijd met zoveel regel- en wetgeving te maken gehad. Je moet je aanpassen, anders overleef je niet.” Ook nu heeft de zaak te maken met nieuwe regels: zo moeten de ramen beplakt zijn, de deur moet worden dichtgehouden en ook mag er geen reclame worden gemaakt.

Toch ziet Ruben de toekomst van zijn zaak zonnig tegemoet. “Ondanks alle regelgeving en beperkingen zie ik er wel brood in”, zegt Ruben. “Er is altijd al gerookt, dat zal ook in de toekomst niet anders zijn”, denkt ook vader Paul.

LEES OOK:

Mira verkoopt tabak naast haar supermarkt: ‘Niet om rijk van te worden’

8 miljoen illegale sigaretten gevonden in loods, man uit Helmond opgepakt

Waarom Sligro vanaf 2025 geen sigaretten meer verkoopt, terwijl dat wel mag

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!