Angst bij Ahmed en andere Syrische ondernemers na reeks aanslagen

13 juli om 12:42 • Aangepast 23 juli om 02:01
nl
Een harde klap rond half vijf 's morgens aan de Oude Engelenseweg in Den Bosch, betekende de derde aanslag op een Arabische zaak in een week tijd. Dit keer werd eethuis Nasmat Halab het slachtoffer van een vuurwerkbom. Volgens eigenaar Ahmed Dchan valt de schade nog mee. "De voordeur en twee ruiten zijn stuk, maar wat als zo'n vuurwerkbom in je zaak of keuken wordt gegooid?"
Profielfoto van Collin Beijk
Geschreven door

De reeks aanslagen op winkels en horecazaken zorgt voor angst binnen de Syrische gemeenschap vertelt Ahmed van achter zijn toonbank. "Want wie is de volgende? En dat gevoel hebben we niet alleen in Den Bosch, maar ik weet ook dat ze in Tilburg bang zijn."

Helaas is de camera bij het eethuis aan de Oude Engelenseweg stuk en ook die van de buren heeft volgens Ahmed niet gezien wat er gebeurd is zaterdagochtend. "De schade is vervelend, maar die repareren we wel weer." Maar hij realiseert zich ook goed dat het anders had kunnen aflopen. "Als zo'n explosief in de keuken afgaat, dan vliegt de hele boel in de fik en ben je je zaak kwijt."

" Dit loopt straks echt uit de hand."

Wat Ahmed betreft moet de politie er dan ook alles aan doen om de daders te pakken te krijgen. "Want drie keer in een week tijd is gewoon niet normaal. Dit loopt straks echt uit de hand." Hij hoopt dan ook dat de politie meer mensen gaat inzetten op de reeks aanslagen.

Ahmed vluchtte zeven jaar geleden voor de oorlog in zijn land. Sinds drie maanden is zijn eethuis aan de Oude Engelenseweg geopend, zegt hij: "Ik had niet verwacht dat ik hier geconfronteerd zou worden met geweld."

LEES OOK: Reeks explosies bij Arabische zaken: politie gaat extra surveilleren

De eigenaar van het eethuis heeft wel een idee uit welke hoek de daders mogelijk komen. "Er speelt iets tussen de Syrische en Turkse gemeenschap sinds het EK-voetbal." Volgens hem zijn er over en weer wat incidenten geweest en escaleert dat nu. "Maar dat moet nu wel stoppen, laten we er gewoon over praten."

Het eethuis heeft volgens Ahmed in ieder geval niets met die eerdere incidenten te maken. "Ja, wij hadden wel oranje vlaggetjes hangen omdat we gewoon graag onderdeel van de Nederlandse gemeenschap willen uitmaken", legt hij uit. "Dat geldt overigens voor veel Syrische ondernemers. Misschien dat dit ook niet door iedereen gewaardeerd werd?"

"Ik vind het spannend, want misschien komen ze terug."

Ondanks de aanslag en schade gaat het eethuis wel gewoon open zaterdag. "Maar spannend vind ik het wel, want wie zegt dat ze niet terugkomen?" Het doet hem pijn dat de Syrische ondernemers hard werken, mee willen doen met de Nederlandse voetbalcultuur en vervolgens slachtoffer worden van een conflict waar zij eigenlijk geen deel van uitmaken. "Behalve dan dat we ook Syrisch zijn."

De politie Oost-Brabant laat weten dat ze alle drie de explosies in Den Bosch afzonderlijk van elkaar onderzoeken, maar dat ook een mogelijk verband wordt onderzocht. Ook wordt er door agenten meer en zichtbaar gesurveilleerd bij Syrische winkels en horeca.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Opnieuw explosie bij Arabische zaak in Den Bosch, nu bij Syrisch eethuis

De eigenaar van Dunya is geen voetbalfan en heeft geen idee waarom iemand het op zijn zaak gemunt had

De eigenaar van Al Salam dacht dat de aanslag daar verband hield met het feit dat hij Oranje supporterde op het EK voetbal

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!