Video

Achtergelaten auto weghalen kan niet zomaar en dat zorgt voor irritatie

15 juli om 07:30 • Aangepast 23 juli om 02:02
nl
Een auto die al maandenlang ergens is geparkeerd, tot grote ergernis van buurtbewoners. Meer dan eens doen omwonenden meldingen bij hun gemeente over zo'n een spookauto, maar duurt het soms maanden en zelfs jaren voordat het barrel weggesleept wordt. Volgens gemeenten gaat het 'zomaar' weghalen van een spookauto niet zomaar.
Profielfoto van Collin Beijk
Geschreven door

Het verhaal over de achtergelaten Opel Corsa op de Van Hoeckstraat in Helmond maakte veel los. Omroep Brabant kreeg honderden reacties op de weesauto voor de deur van Jackie en haar buurvrouw. Regelmatig werden ook andere achtergelaten voertuigen in onze provincie doorgegeven, met de vraag of wij daar ook niet een artikel over konden schrijven.

Want nog geen 24 uur nadat het verhaal gepubliceerd werd, kwam een bergingsbedrijf de vervallen Opel in Helmond wegslepen. De gemeente Helmond zei in een eerste reactie niets te kunnen doen, maar de politie wel. Een woordvoerder van de politie liet echter weten dat ook de gemeente via de Wegenverkeerswet mogelijkheden heeft.

Een auto kan worden weggesleept als hij voldoet aan deze 'eisen'

  • Als een auto of ander voertuig onverzekerd is, mag die niet op de openbare weg staan, maar wel op eigen terrein.
  • Als een auto een verlopen apk heeft, moet die uiterlijk binnen twee maanden herkeurd, of van de openbare weg zijn. Maar op eigen terrein mag hij wel blijven staan.
  • Als een auto wel verzekerd is en ook een apk heeft, maar als autowrak wordt aangemerkt, kan die uiteindelijk ook weggesleept worden. Een (auto)wrak is te herkennen aan lekke banden, veel roestvorming, beschimmelde bekleding of kapotte ramen.
  • Als een voertuig geen kentekens meer heeft, mag deze ook niet op de openbare weg staan.

De politie handhaaft als enige op onverzekerde en afgekeurde voertuigen. De RDW is de instantie die alle gegevens bijhoudt, maar die rijdt niet zelf rond om te controleren.

Als een voertuig onverzekerd is en of verlopen apk heeft, kan de gemeente dat wel gebruiken als reden om een auto weg te laten halen. Maar boa's zullen geen boete aan de eigenaar geven, omdat de auto geen kenteken, apk of verzekering heeft.

Als een spookauto al maanden wegrot op de openbare weg kan de gemeente daar wel degelijk iets aan doen, zeggen zowel de politie Oost-Brabant als een voormalig handhaver. Artikel 170 van de Wegenverkeerswet geeft handhavers de mogelijkheid in te grijpen omdat de veiligheid in het geding komt, of om de weg, inclusief parkeerplekken, vrij te houden voor het verkeer.

In Helmond waren buurtbewoners helemaal klaar met dit barrel:

Buitenlandse auto
Het wordt voor de overheidsinstanties lastiger als het om een buitenlands voertuig gaat dat ergens is achtergelaten. De politie geeft aan dan niet te kunnen zien hoe het met de apk of verzekering zit. Maar de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) kan hier uitkomst bieden.

Ook in Tilburg gebeurt het regelmatig dat met name Oost-Europeanen hun auto achterlaten en de eigenaar niet meer te traceren of bereiken is. De stad heeft daarom een maximale parkeerduur ingevoerd van acht weken. Daarna kunnen Tilburgse handhavers toch ingrijpen.

Overlastmeldingen
Het is niet zo dat Tilburg nu alle auto's gaat wegslepen die langer dan acht weken ergens geparkeerd staan. Er wordt alleen gehandhaafd als er overlastmeldingen binnen zijn gekomen. Een boa plakt dan een brief op de auto zodat de eigenaar in theorie op de hoogte is. Die heeft dan korte tijd om de auto te verplaatsen, gebeurt dat niet, dan volgt het wegslepen.

Het wegslepen jaagt gemeenten wel in de kosten. Want een bergingsbedrijf komt niet gratis een auto afslepen. Als de eigenaar van een afgevoerd spookvoertuig niet te bereiken is, eindigt het bonnetje bij de gemeente.

Een barrel dat is weggesleept, wordt veelal nog ergens gestald. Als het voertuig niet wordt opgehaald door de eigenaar en alle gemaakte kosten worden betaald, wordt het voertuig vernietigd en is ook dit bonnetje weer voor de gemeente.

De vervallen auto in Helmond werd uiteindelijk weggesleept:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.