Hete peper eten of haar millimeteren, deze vrienden doen het voor het KWF

15 juli om 14:00 • Aangepast 26 juli om 02:02
nl
Lopen van Texel naar Esch en onderweg uitdagingen uitvoeren, zoals een hete peper eten of een mankini dragen. Het is niet de meest standaardactiviteit voor een vriendengroep. Toch is dat precies wat Lars van Wanrooij samen met zeven vrienden gaat doen. De jongens van tussen de 20 en 24 jaar uit Esch zijn maandagochtend gestart met de Lochtetocht: een wandeling van 185 kilometer om geld op te halen voor het goede doel, KWF Kankerbestrijding.
Profielfoto van Danique Pals
Geschreven door

Acht vrienden uit Esch kwamen een tijdje terug op het idee om een lange tocht te maken voor het goede doel. Ze besloten van Texel naar hun woonplaats Esch te gaan lopen. Over het goede doel waren ze het snel eens. "KWF Kankerbestrijding kwam als eerste naar boven", vertelt Lars. "Mijn schoonvader heeft kanker en mijn moeder heeft het gehad. En zo hebben meerdere van de groep opa's en oma's die de ziekte hebben. Iedereen heeft er wel mee te maken gehad."

"Ik moet zeggen dat de eerste kilometers ons zijn meegevallen."

Maandagochtend is de tocht van start gegaan en na de eerste 15 kilometer is het tijd voor een korte pauze. "Ik moet zeggen dat de eerste kilometers ons zijn meegevallen", vertelt Lars. En dat komt niet alleen door het mooie weer, maar ook omdat de groep heeft getraind voor deze tocht. "Meestal maar drie uurtjes, omdat we in de avonden moesten trainen. Wel hebben de meesten van ons een keer 40 kilometer gelopen, want 45 kilometer is het verste wat we op een dag moeten lopen. Dat is vandaag."

De jongens verwachten maandagavond rond een uur of zes aan te komen bij hun eerste verblijfplaats, een camping. "De andere nachten slapen we bij sportclubs. We mogen overal gratis slapen en op de meeste plekken krijgen we ook nog eens een ontbijtje, dat is superfijn."

Het streefbedrag van de mannen is 10.000 euro. Hoewel de tocht pas net is begonnen, komen ze al aardig in de buurt van hun streven. "We hebben het nog niet gehaald, maar we zitten nu op 9500 euro. En hoe meer hoe beter natuurlijk." Om zich nog meer uit te dagen en om nog meer geld op te halen, heeft de groep ook 'challenges' bedacht. Donateurs kunnen dus geld doneren voor de tocht, maar ook voor een specifieke uitdaging. "Per challenge is er een streefbedrag en als dat is gehaald, moet iemand het uitvoeren. We draaien aan het rad om te bepalen wie van ons de challenge gaat doen."

"Vanochtend moest een van ons zijn haar millimeteren."

De uitdagingen zijn door de jongens zelf bedacht en later aangevuld met ideeën van anderen. Makkelijk zijn de challenges niet. Zo staan er uitdagingen op de lijst zoals het eten van een hete peper, één uur in een mankini lopen, een oorbel zetten, een scheenbeen harsen, 500 meter achteruitlopen en 10 meter over lego lopen. Voor veel van deze uitdagingen is het streefbedrag al gehaald. "Bij elke challenge gaan we live op Instagram. Vanochtend zijn we live gegaan omdat een van ons zijn haar moest millimeteren", lacht Lars. "Zelf zie ik het meest op tegen het rondlopen in een mankini."

Lars verwacht dat, ondanks de uitdagingen, de komende dagen goed zullen verlopen. "We zullen wel zere voetjes hebben en wat blaren, maar we hebben een goede groep. Iedereen is positief en dat willen we ook zo houden." Vol enthousiasme gaan ze verder met hun Lochtetocht. "Dat komt van het woord log, iets groots. Net als deze tocht."

Op de website www.delochtetochtesch.nl kan iedereen doneren voor de tocht of voor een specifieke uitdaging.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!