10 jaar na MH17-ramp: herdenking live te zien bij Omroep Brabant

17 juli om 08:00 • Aangepast 26 juli om 02:02
nl
Het is deze woensdag precies tien jaar geleden dat vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne met een Buk-raket uit de lucht werd geschoten. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven, onder hen vijftig Brabanders. Bij het Nationaal Monument in Vijfhuizen worden de slachtoffers herdacht. Omroep Brabant zendt die herdenking live uit.
Profielfoto van Ferenc TrikiProfielfoto van Tessel Linders
Geschreven door

De herdenking bij het Nationaal Monument begint rond half twee en duurt tot ongeveer kwart voor vier. Tijdens de bijeenkomst zullen nabestaanden de namen van alle 298 slachtoffers voorlezen. Ook zijn er toespraken van Piet Ploeg, de voorzitter van de nabestaandenstichting Stichting Vliegramp MH17, en van de kersverse minister-president Dick Schoof.

Hij was tien jaar geleden als Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid nauw betrokken bij alle ontwikkelingen na de ramp. Ook zal Koning Willem-Alexander bij de herdenking aanwezig zijn. De herdenking wordt afgesloten met trompetklanken van de Last Post, gevolgd door twee minuten stilte.

Op dinsdag 23 juli is er ook een herdenking in Eindhoven. Op die dag, 10 jaar geleden, kwamen de eerste veertig kisten met slachtoffers 'thuis' op Vliegbasis Eindhoven. De herdenking bij het monument naast de poort van de vliegbasis begint om drie uur. Aanmelding voor die bijeenkomst is niet nodig.

Het Nationaal Monument in Vijfhuizen (foto: Ferenc Triki)
Het Nationaal Monument in Vijfhuizen (foto: Ferenc Triki)

In de aanloop naar de herdenking spraken Tessel Linders en Ferenc Triki met nabestaande Paul Marckelbach uit Nuenen. Hij verloor in één klap zijn hele familie. Zijn moeder Christiene (64) uit Oosterhout, zwager Antoine (43), zus Simone (41) en neefjes Quint (7) en Pijke (3) zaten in het vliegtuig. In de documentaire 'MH17: 10 jaar later - Als je alles kwijt bent' blikt Paul terug.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!