Eindhoven wil nachtleven laten sprankelen met ruimere openingstijden

16 juli om 13:18 • Aangepast 26 juli om 02:02
nl
De gemeente Eindhoven wil dat de stad meer gaat bruisen. Daarvoor hebben ze de visie 'Sharing the Vibes' gelanceerd. Het doel? Een levendige stad creëren waar mensen graag wonen, werken en verblijven, zowel overdag als 's nachts. Met deze visie wil de gemeente ondernemers inspireren en uitnodigen om met initiatieven te komen die Eindhoven laten sprankelen.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

Een van de voorstellen is om de openingstijden van horecazaken in het centrum en op Strijp-S te verruimen. Ook willen ze het makkelijker maken om een vergunning aan te vragen. Daarnaast zou een nachtburgemeester volgens de visie het nachtleven kunnen stimuleren, net als het openen van winkels op zon- en feestdagen van acht uur 's ochtends tot tien uur 's avonds.

Volgens de visie kunnen ook wijk- en buurtcentra een belangrijke rol spelen. Horecazaken in de wijken zijn welkom, maar nachtactiviteiten zijn daar minder gewenst vanwege mogelijke overlast.

"Bruisende energie die voor iedereen voelbaar is, zowel overdag als 's nachts."

“We willen dat Eindhoven een plek is waar de bruisende energie voor iedereen voelbaar is, zowel overdag als 's nachts,” zegt wethouder Monique Esselbrugge. “Ik ben trots dat deze visie tot stand is gekomen door de gezamenlijke inspanning van vele partijen in de stad.”

De visie is ontwikkeld in samenwerking met onder andere Nachtcollectief Eindhoven, Koninklijke Horeca Nederland, Stichting Horecaplatform Eindhoven en Reuring Strijp-S. Ook bewonersorganisaties, studenten, ondernemers en mensen uit de cultuur- en evenementenwereld hebben hun input geleverd.

"Goede balans tussen levendigheid en leefbaarheid.”

“Ook de uitvoering gaan we samen doen,” benadrukt Esselbrugge. “We zorgen voor een goede balans tussen levendigheid en leefbaarheid.”

De visie is goedgekeurd door het college van burgemeester en wethouders en wordt na de zomer in de gemeenteraad besproken. Na goedkeuring door de raad is het aan de initiatiefnemers en ondernemers om met ideeën te komen voor een bruisend Eindhoven. De gemeente biedt ondersteuning door ruimte te geven, processen te stroomlijnen en eventueel subsidies te verstrekken. “Uiteraard blijft er structureel overleg tussen de gemeente en partijen die iets willen ondernemen,” aldus de gemeente.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!