Video

Man doodde zijn vrouw en een huisgenoot in Tilburg: 20 jaar cel

16 juli om 14:07 • Aangepast 26 juli om 02:02
nl
De 38-jarige Dawid Z. moet twintig jaar de cel in voor het doden van zijn vrouw en een huisgenoot. In een jaar tijd werden de twee slachtoffers gevonden in zijn huis in Tilburg. Voor deze dubbele doodslag legde de rechtbank in Breda hem dinsdag de maximale celstraf op.
Profielfoto van Yannick Wezenbeek
Geschreven door

Marta, de vrouw van Dawid Z. werd op 14 december 2020 dood gevonden in het huis aan de Mozartlaan. Zij had een gehavend gezicht, zat onder de blauwe plekken en bloedde. Ook op veel plekken in de woning zaten bloedspatten.

Volgens Z. werd hij die dag wakker van een 'stikgeluid', zijn vrouw gaf iets zwarts over en er kwam ontlasting uit haar lichaam. Hij belde zelf 112 nadat ze niet meer ademde. Reanimatie mocht niet meer baten, de vrouw overleed.

Dawid Z. werd opgepakt. Hij ontkende betrokken te zijn geweest bij de dood van zijn vrouw en kwam weer vrij. Daarna deelde hij zijn woning met een mannelijke huisgenoot. Het ging om de 36-jarige Tomasz die op 19 oktober 2021 dood werd gevonden. Opnieuw in het appartement van de verdachte die zelf ook weer, te laat, 112 belde.

Bij de vrouw staat vast dat zij als gevolg van geweld is overleden. Haar lichaam was flink toegetakeld. Op het moment dat ze overleed, waren hun jonge kinderen van destijds 3 en 7 jaar in de woning aan de Mozartlaan aanwezig.

Bij de huisgenoot is niet duidelijk of hij is overleden aan de gevolgen van suikerziekte of geweld, of een combinatie van beide. Vast staat wel voor de rechtbank dat Z. juridisch verantwoordelijk is voor de dood. "De verdachte zag dat het inschakelen van medische hulp noodzakelijk was, maar deed dat niet", aldus de rechter.

De verdachte ontkende betrokken te zijn geweest bij de dood van zijn vrouw en huisgenoot. Volgens hem was zijn vrouw een alcoholist en viel ze vaak, wat haar letsel zou moeten verklaren. Op Z.'s telefoon stonden erg veel filmpjes van zijn vrouw, waarop te zien zou zijn dat hij haar stelselmatig mishandelde en uitschold.

LEES OOK: Man doodde zijn vrouw en een huisgenoot in Tilburg: 20 jaar cel geëist

"U zou het bijna een duister videodagboek kunnen noemen", zei de officier van justitie vorige maand tijdens de behandeling van de zaak. Ook maakte Z. van zijn huisgenoot 'vernederende' beelden. Daarop is onder meer te zien hoe Tomasz naakt onder een koude douche zit.

Z. moet nu twintig jaar de cel in. Voor doodslag staat normaal gesproken vijftien jaar maar omdat er sprake is van een dubbele doodslag, komt daar een derde van de maximale straf bij. Ook moet de verdachte een schadevergoeding betalen aan de nabestaanden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!