Circusact vrolijkt vluchtelingenkinderen op: 'Een keer wat anders doen'

17 juli om 11:07 • Aangepast 26 juli om 02:02
nl
Je nergens druk om maken en lekker spelen, dat doen de meeste kinderen deze vakantie. Maar voor vluchtelingenkinderen is dat minder vanzelfsprekend. Toch konden kinderen in het azc in Velp heel even hun zorgen vergeten. Speciaal voor hen organiseerde stichting Wolkentheater een circusvoorstelling, zodat ze weer even kind konden zijn.
Profielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

In een golfkarretje rijdt het theatergezelschap over het terrein om alle kinderen op te trommelen. De trommel en het fluitje werken aanstekelijk en de kinderen rennen er enthousiast achteraan, richting de gymzaal. Daar zijn een aantal activiteiten georganiseerd. Ze mogen touwtje springen, spelletjes spelen en daarna volgt een circusvoorstelling.

De 10-jarige Rimas geniet met volle teugen. Ze is samen met haar vader vanuit hun thuisland Syrië gevlucht en uiteindelijk in het azc in Velp terechtgekomen. “Op andere dagen spelen we buiten of zijn we aan het tekenen. Maar ik vind het heel leuk dat we nu een keer wat anders doen”, vertelt Rimas.

"We hebben geen vervoer en weinig geld. Dus dit is heel welkom.”

Ze steekt enthousiast haar hand op en wordt uitgekozen om in de voorstelling mee te spelen. Even verderop zitten de Syrische zusjes Tia en Bella, samen met hun moeder. Ook zij hebben een grote glimlach op hun gezicht.

“Het is fijn dat ze leuke activiteiten organiseren in de zomervakantie”, vertelt moeder Siba Darwish. Want iedere dag hetzelfde doen zorgt ook voor verveling. Mijn dochter vraagt vaak of we naar het strand kunnen, maar dat is lastig. Want we hebben geen vervoer en weinig geld. Dus dit is heel welkom.”

En dat is precies waarom Adrijan Rakic, de oprichter van stichting Wolkentheater, met het circus begonnen is. Hij ontvluchtte zelf dertig jaar geleden de oorlog in Joegoslavië en kwam toen ook terecht in een asielzoekerscentrum.

"In het azc is er niks anders dan zorgen, spanning en stress."

“Die kinderen hebben allemaal traumatische dingen meegemaakt. En in het azc is er ook niks anders dan zorgen, spanning en stress", legt Adrijan uit. "De ouders van de kinderen zijn vaak depressief of overspannen. Bovendien hebben ze hier niet zoveel wat ze kan vermaken. Dus op deze manier hopen we ze toch een dag zonder zorgen te geven."

De komende dagen reist de theateract door naar andere asielzoekerscentra in Brabant.

Rimas (rechts) straalt wanneer ze naar voren wordt geroepen (foto: Omroep Brabant).
Rimas (rechts) straalt wanneer ze naar voren wordt geroepen (foto: Omroep Brabant).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.